Hopp til innhold

- Utrykning blir skrytevideo

En eller flere personer tilknyttet ambulansetjenesten i Hedmark-området filmer under utrykning og legger klippene ut på nettet.

Skrytevideo av utrykning
Foto: Youtube.com

Det ble lagt flere videoklipp ut på det populære nettstedet Youtube.com filmet av en person sittende i en ambulanse under utrykning. Klippene er nå fjernet.

Det lengste av klippene viste hvordan flere biler flytter seg etter lyden av ambulansens sirener. Klippet har blitt spilt av rundt 9500 ganger.

En annen videosnutt viser to ambulanser som møtes og hvordan de hilser ved å bruke sirenene.

Et tredje klipp viser en vågal forbikjøring under utrykning.

Flere av kommentarene til det lengste klippet tyder på at utrykningen foregår i Hamar-området.

Hadde vært tøft med flere sånne filmer jabaa =) Særlig hvis de er litt lange, men har forståelse for hvis dette ikke går pga. sensitive opplysninger om pas. el.

Kommentar til det lengste klippet som ligger tilgjengelig på youTube.com

 - Uakseptabelt

Leder for ambulansepersonellets yrkesorganisasjon (AMPY), Irene Skaget, reagerer med vanntro da NRK.no gjør henne oppmerksom på klippene.

 - Dette er uakseptabelt. Under utrykning setter man seg selv og andre i fare. Utrykning betyr at man enten har en alvorlig syk eller skadd person i bilen som er på vei inn til sykehus, eller at man skal ut til noen som er alvorlig syk, sier Skaget.

Klippene har fått flere begeistrede kommentarer fra folk som synes det er spennende med slike filmer. En person påpeker at det er litt respektløs hvis det ligger noen bak i ambulansen.

- At slike videoer blir lagt ut på nettet er kritikkverdig. Slike bilder hører ikke hjemme i det offentlige rom fordi man får en følelse av at dette er skrytevideoer, sier Skaget.

- Vil finne de ansvarlige

Avdelingssjef for prehospitale tjenester ved Sykehuset Innlandet, Oddleif Bakken, liker svært dårlig at slike filmer ligger ute på nett.

Han vil forsøke å finne ut hvem som står bak.

- Filming er ikke forenlig med utrykningskjøring. Under utrykning skal man ha full oppmerksomhet. Jeg vil forsøke å finne ut hvem som står bak og dessuten ta dette opp internt for hele ambulansetjenesten, sier Bakken.

AKTUELT NÅ