Hopp til innhold

- Færre baser, mer effektivitet

Forsvarssjef Sverre Diesen vil legge ned 10-15 forsvarsanlegg, mange av dem i Nord-Norge. Hensikten er å drive økonomisk mest mulig effektivt og å satse på de operative styrkene.

Forsvarssjef general Sverre Diesen
Foto: NRK

Diesen vil også redusere antall flybaser fra dagens sju til for eksempel to.

Med et mer effektivt forsvar skal de operative styrkene i så fall kunne settes inn på svært kort varsel, både hjemme og ute. Da skal det norske forsvaret også kunne gå inn i de internasjonale oppgavene.

Forsvarssjefen presenterte sine tanker om fremtidens forsvar i en tale i Oslo Militære Samfund i kveld.

Ønsker budsjettvekst

- Vi kommer til å anbefale en kraftig konsentrasjon av Forsvaret på vesentlig færre steder enn i dag, for å frigjøre ressurser til å prioritere de operative avdelingene, sa Disen til NRK tidligere i dag, og forklarte:

- Vi har allerede tatt ut veldig mye i Sør-Norge, så det vil helt opplagt komme også til å dreie seg om garnisoner og leirer i Nord-Norge.

Hans hovedutfordring til Stortinget er de gir budsjetter som vokser i takt med prisstigningen, dersom det er et politisk ønske å ha et forsvar på det nivået de har sagt at de vil ha. Forsvaret kan også, påpeker Disen, tilpasse seg mindre budsjetter og tilpasse virksomheten etter det.

NATO-land vegrer seg

General Diesen er bekymret over at Norge og flere andre NATO-land vegrer seg for å sende flere styrker til Afghanistan. Diesen mener dette både svekker NATOs troverdighet og dermed også Norges sikkerhet.

I talen sa forsvarssjefen noen som kan tolkes som en oppfordring til regjeringen om å sende flere norske soldater til Afghanistan.

- Dermed bør det også være vår viktigste prioritet å gi et så stort bidrag som mulig til at alliansen lykkes strategisk, ved å gi et så effektivt bidrag som mulig til alliansens operasjoner, sa han.

Forsvarssjefen mener at om NATO på lang sikt og i mange operasjoner stadig opplever at landene ikke stiller de styrkene det er blitt politisk enighet om, kan det undergrave alliansens troverdighet. Poenget, mener han, er at alliansen må oppfylle sine forpliktelser for å være troverdig.

- Det er vi som et lite og allianseavhengig land bekymret for, sa Diesen til NRK i dag.

Politisk spørsmål

Dette var også et tema i talen:

- Da kan vi ikke dyrke forestillingen om at vårt beste bidrag til alliansen og egen sikkerhet er såkalt "å passe på her hjemme".

På direkte spørsmål om Norge har spesialstyrker å sende nå, sa han til NRK:

- Vi har selvfølgelig en del ressurser som kan brukes, dersom våre politikere skulle ønske å gjøre det.

Forsvarssjefen understreker at det er et politisk spørsmål om Norge skal sende eller ikke skal sende soldater til Afghanistan, og at han gir sitt råd i fortrolighet til forsvarsministeren. Han understreker også at Norges sikkerhet ikke er direkte avhengig av hva som nå skjer i Afghanistan.

AKTUELT NÅ