Hopp til innhold

Flere E.coli-tabber

E.coli-utbruddet tidligere i år kunne vært stanset tre uker tidligere. Mattilsynet og Folkehelseinstituttet gjorde flere tabber i smittejakten.

Kjøledisk
Foto: Arkivfoto: Anne Storaunet / NRK

NRK har kilder som bekrefter at Mattilsynet unnlot å ta med seg en morrpølsepakke fra kjøleskapet til en E.coli-rammet familie.

Mange andre matvarer ble tatt til analyse fra denne familiens kjøleskap den 24. februar da Mattilsynet var på smittejakt, men ikke denne ene morrpølsepakken.

Kunne vært stanset

Om morrpølsene hadde blitt sendt til analyse ved første anledning i februar, ville dette avslørt smittekilden tidligere. Utbruddet kunne vært stanset tre uker tidligere.

I stedenfor fastholdt Mattilsynet og Folkehelseinstituttet at kjøttdeig var hovedsporet. Morrpølse ble pekt ut som hovedspor først 20 mars.

Veterinærhøgskolen var ansvarlig for laboratorie analysene av matvarer sendt inn av Mattilsynet. På bakgrunn av NRK sine opplysninger bekrefter professor og laboratorieleder Per Einar Granum at E.coli kunne vært påvist i pølsepakken allerede 28 februar.

Verifisering

Men da under forutsetning at pølsepakken hadde vært sendt inn av Mattilsynet og vært inne på laboratoriet 25 februar, dagen etter at Mattilsynet første gang var på besøk hos familien. I tillegg ville det gått en ekstra dag for siste verifisering fra Folkehelseinstituttets laboratorium.

- Det er klart at om vi hadde fått inn matvarer som hadde i seg e.coli tidligere, så hadde vi også kunnet stanset utbruddet tidligere, sier Granum.

Etter 28. februar er 9 barn meldt syke. Til sammen ble 18 personer syke som følge av e.coli skandalen. Ett barn døde.

Mattilsynet vil ikke kommentere opplysningene.

- Under evaluering

- Dette er en sak som er under evaluering, og da vil jeg ikke kommentere saken nå, sier Anne Barbro Vatle som er distriktssjef for Mattilsynet i Hedmarken. Saken hører til i hennes distrikt.

NRK kjenner til at familien som hadde den spesielle pølsepakken i kjøleskapet reagerte på at pakken ikke var tatt inn til analyse. Familien varslet Folkehelseinstituttet om dette og ga uttrykk for bekymring.

Folkehelseinstituttet hadde ansvaret for intervjuene med de rammede familiene for å kartlegge hva barna hadde spist. Men ingen reagerte på bekymringsmeldingene om morrpølsepakken.

Verken fungerende divisjonsdirektør, Preben Aavitsland, som er ansvarlig for e.coli saken ved Folkehelseinstituttet, eller direktør Geir Stene Larsen vil kommentere saken.

Hele E.coli-saken er nå til evaluering og granskning hos et regjeringsoppnevnt utvalg som skal har varslet sin konklusjon 15. desember i år.

 

AKTUELT NÅ