Hopp til innhold

Rekordvarm oktober i vest

Vestlandskysten har opplevd den varmeste oktober-måneden siden målingene startet for 140 år siden.

Høst
Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Kyststrøkene i Rogaland og Hordaland opplevde i år den høyeste middeltemperaturen for oktober siden målingene ble startet i 1867, melder Meteorologisk institutt.

Og i øst og nord høljet regnet ned.

Tangerte rekorden

Målestasjonen Kvitsøy-Nordbø hadde for eksempel 12,2 grader som middeltemperatur i oktober. Det er tangering av norgesrekorden for høyeste middeltemperatur i oktober fra Lindesnes i 2001, opplyser Meteorologisk institutt.

Flere stasjoner langs kysten av Sørlandet og Vestlandet opplevde i tillegg den nest høyeste månedstemperaturen som er registrert siden 1867, bare slått av målingene fra 2001.

Også resten av Norge har kunnet nyte en mild høst.Temperaturen i oktober i Norge sett under ett var 0,7 grader over normalen. På Strømtangen fyr i Østfold var det 3,2 grader varmere enn normalt. Snittemperaturen for oktober på fyret var 10,7 grader varmt.

Oktober på Vestfossen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Men i Nord-Norge var det litt kaldere enn vanlig for oktober. Og på Svalbard var det helt som normalt - middeltemperaturen var minus 5,5.

Regn

Mens vi er inne på (u)normalen: På Østlandet og nord i Finnmark kom det betydelig mer nedbør enn vanlig i oktober. For store deler av Dovre, Nord-Østerdal og Varanger  ble den fjerde mest nedbørrike måneden siden 1900.

Noen steder opplevde voldsomme regnskyll. På Skjervøy i Troms kom det over 100 mm i løpet av et døgn 12. oktober - bare én gang tidligere er det registrert mer i denne måneden.

AKTUELT NÅ