Hopp til innhold
Bevæpning i Politiet
Foto: Geir Olsen / NTB

Bevæpning av politiet

Oppsummert

Norsk politi er generelt ubevæpnet, men i unntakstilfeller godkjenner Justisdepartementet midlertidig bevæpning. Innsatsstyrker har vært bevæpnet siden november 2020 I september 2021 fikk politiet lov til å bruke elektrosjokkvåpen på permanent basis.

  • PST: Mindreårig gutt kom med trusler mot moskeer

    Det var en mindreårig gutt fra et europeisk land som kom med trusler mot moskeer lørdag, skriver Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i en pressemelding.

    – Han har ingen knytninger til Norge. I dette tilfellet peker alt mot at det dreier seg om et ønske om å skape frykt, og at det ikke foreligger verken evne eller vilje til å utføre voldelige handlinger her i Norge, skriver PST.

    Gutten skal ha høyreekstreme sympatier. Han følges nå opp av myndighetene i hjemlandet.

    Politiet bevæpnet seg i hele landet lørdag etter at det ble framsatt trusler mot moskeer i Oslo. Den generelle bevæpninga ble fjernet noen timer senere, men oslopolitiet opprettholdte bevæpninga og beredskapen.

  • Politiet går tilbake til vanlig beredskap etter moske-trusler

    Politiet går til vanlig beredskap etter at det ble fremsatt trusler på internett mot flere moskeer i Oslo.

    – Undersøkelsene som i dag er gjort om truslene fremsatt mot moskeer i Oslo, viser så langt at disse ikke gir grunnlag for å opprettholde ekstra tiltak fra politiet. Vi går nå tilbake til vanlig beredskap, men vil ha økt årvåkenhet. Politiet vil fremdeles være bevæpnet, sier pressesjef Unni T. Grøndal i Oslo politidistrikt i en pressemelding.

    Hun understreker at saken ikke er ferdig etterforsket.

  • Politidirektøren fremskynder nasjonal bevæpning etter trusler

    Politidirektøren innfører nasjonal bevæpning av politiet, opplyser politidirektortatet i en pressemelding.

    Bakgrunnen er trusler fremsatt mot muslimske trossamfunn, og at det i neste uke er den muslimske høytiden Eid al-fitr. Politiet er i dialog med PST om truslene.

    − Politiets viktigste jobb er å trygge befolkningen. Bevæpning er et forebyggende og trygghetsskapende tiltak som bidrar til å styrke beredskapen gjennom å sikre økt innsatsevne, og hurtig i respons fra politiet over hele landet, sier fungerende beredskapsdirektør Jørn Schjelderup.

    Befolkningen kan oppleve økt tilstedeværelse av synlig og bevæpnet politi de nærmeste dagene, opplyser politidirektoratet.

  • Politiet i Oslo bevæpner seg etter trusler mot moskeer

    Oslo politidistrikt jobber med å undersøke trusler som er angitt på et åpent nettsted.

    – Det gjelder trussel mot moskeer, bekrefter operasjonsleder Øyvind Hammervold til NRK.

    Han kan ikke si noe om hva truslene inneholder.

    – Vi har ikke noe mer konkret, så vi jobber sammen med PST for å kartlegge hva dette faktisk går i, om det er hold i dette eller ikke, sier han.

    – Som et foreløpig tiltak har politiet i Oslo bevæpnet seg, og har iverksatt de tiltak vi mener er nødvendig per nå. Det vil være en løpende vurdering om behovet for eventuelle øvrige tiltak. Politiet har økt årvåkenhet og følger med, skriver politiet i en pressemelding.

    Politiet fikk vite om truslene lørdag morgen. Det er tidligere kjent at politiet bevæpner seg i forbindelse med feiring av den muslimske høytiden id, men operasjonsleder kan ikke si noe om disse truslene er knyttet til den kommende feiringa.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no