Hopp til innhold
Pål Foyn Jørgensen og en kollega utfører nyrekirurgi
Foto: Rikshospitalet

Organdonasjon

Oppsummert

Nye tall fra fra Oslo universitetssykehus viser at 84 prosent svarte ja på forespørsel om organidonasjon i fjor. De 113 donasjonene som ble gjennomført i 2019 ga til sammen 439 pasienter livet tilbake.

  • Norge ikke lenger på organdonasjons-toppen

    Norge ble i fjor forbigått i Norden av Sverige og Finland når det gjelder raten for donering av organer, viser tall fra Oslo universitetssykehus.

    Sverige hadde en donasjonsrate på 24,44 donasjoner per 1 million innbygger. I Finland var raten 26,77.

    Tall for Norge viser en donasjonsrate på 21,51.

    Til sammen fikk 399 pasienter et nytt organ i 2023. De totalt 440 organene kom fra 119 avdøde, og 43 levende, donorer.

    – Finnene har tatt tak, og klart å øke donasjonsraten sin betraktelig. Vi må profesjonalisere hele systemet her i Norge, og sørge for at alle pasienter som dør på norske intensivavdelinger vurderes for organdonasjon., skriver Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding.

  • Nordmenn er mer positive til organdonasjon

    Etter flere år med høy avslagsprosent er nordmenn nå mer positive til organdonasjon. Det skriver Stiftelsen organdonasjon i en pressemelding mandag.

    Tall fra Oslo universitetssykehus viser at 81 prosent har sagt ja til organdonasjon ved landets donorsykehus så langt i år.

    Dette er den høyeste prosenten på over tre år.

  • Forskere har laget syntetisk embryo

    Israelske forskere har skapt et syntetisk embryo ved bruk av stamceller. Arbeidet kan i framtiden bli brukt til å dyrke fram organer.

    Det er et museembryo forskerne ved Weizmann-instituttet i Rehovot har laget, skriver Haaretz. Et embryo er betegnelsen på et foster tidlig i svangerskapet, og det syntetiske embryoet er laget uten verken egg, sperm eller en livmor. (NTB)

  • Gradvis auke i organtransplantasjoner frå i fjor

    105 pasientar har så langt i år fått livreddande organ, viser tal frå Oslo Universitetssjukehus.

    Talet på transplantasjonar av nyre, hjarte og lunger har gått opp i år i forhold til i same periode i fjor, skriv Stiftelsen organdonasjon på sine nettsider.

    Avslagsprosenten som for augneblinken ligg på 28, som er ein nedgang på fire prosentpoeng frå i juni i fjor.

    426 personar står no på venteliste for eit nytt organ.

  • Lågaste tal organdonasjonar på ti år

    I 2021 blei det gjennomført 95 organdonasjonar frå avdød gjevar ved norske sjukehus. Det er det lågaste talet på ti år, ifølge Stiftelsen Organdonasjon.

    – Truleg ser vi effekten av eit helsevesen som har vore under press i snart to år med pandemi. Vi veit blant anna at færre potensielle donorarar er blitt detektert ved intensivavdelingane, seier informasjonssjef Aleksander Sekowski.

    Dei 95 donorane hjalp til saman 374 pasientar med 404 livreddande organ.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no