Hopp til innhold
Illustrasjonsbilde sykehus korridorpasienter helsevesen
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Arbeidsmiljøloven

Oppsummert

Regjeringen vil endre arbeidsmiljøloven og stramme inn adgangen til midlertidige ansettelser. Hovedregelen skal være fast ansettelse.

  • Stortinget styrker loven for å bekjempe trakassering på jobb

    Stortinget har vedtatt at Norge slutter seg til en internasjonal avtale som skal bekjempe vold og trakassering i arbeidslivet.

    – Det er viktig at de som driver med trakassering, blir stoppet. At de som har ansvaret tar ansvar. At alle skikkelige arbeidsgivere både avstår fra trakassering, men også står opp for de som rammes av det. Lovpresiseringen vil klargjøre dette ansvaret ytterligere, sier Trine Lise Sundnes (Ap).

    Hun forteller videre at seksuell trakassering på arbeidsplassen er et stort arbeidsmiljøproblem og at det ikke bare er kvinner som utsettes for det.

    Vedtaket i Stortinget betyr at Norge formelt ratifiserer konvensjonen om avskaffelse av vold og trakassering i arbeidslivet fra Den internasjonal arbeidsorganisasjonen ILO.

    Dette fører til endringer i arbeidsmiljøloven. Det tas inn definisjoner av trakassering og seksuell trakassering som tilsvarer definisjonene i likestillings- og diskrimineringsloven.

    (NTB)

  • Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven på Huk

    I arbeidet på den nye snu- og holdeplassen på Huk, har bymiljøetaten i Oslo avdekket svært grove brudd på arbeidsmiljøloven. Det skriver Aftenposten.

    Arbeidsukene var opptil 70 timer lange for noen av arbeiderne. Enkelte opplevde arbeidsdager som varte i opptil 17 timer.

    En av de ansatte arbeidet i snitt 15,5 timer fire dager på rad.

    I tillegg var det flere brudd på kravet om hviletid – som sier at alle har krav på minst elleve sammenhengende timer mellom to arbeidsøkter.

    Bymiljøetaten hevder at Vaktmesterkompaniet har brutt kontrakten, og krevet derfor 750.000 kroner i prisavslag.

    Dette godtar ikke Vaktmesterkompaniet, sier avdelingssjefen for anlegg og asfalt Ole Konrad Haug, til Aftenposten.

    Han sier de lange arbeidsdagene for enkelte skyldes pandemien, og at de opplevde høyt sykefraværet og stor arbeidsmengde.

  • Flere brudd på arbeidsmiljøloven

    I fjor var det over 10.000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren i Oslo enn året før.
    Det handler stort sett om ansatte som har jobbet for mye, ifølge et notat helsebyråd Robert Steen (Ap) har skrevet til bystyret. Koronapandemien er hovedårsaken, skriver byråden.

    Sykepleierforbundet mener imidlertid at det ikke bare handler om pandemien, og sier til Dagsavisen at det må gjøres noe med grunnbemanningen:

    – Vi trenger ikke bemanne for krise, vi må bemanne for å ivareta normal drift. Det må bemannes slik at man kan planlegge for normal ferieavvikling, normalt gjennomsnittlig sykefravær og nødvendig kurs og fagutvikling, sier Bård Eirik Ruud, leder for Norsk Sykepleierforbund i Oslo, til avisa.

  • Nye regler for hjemmekontor

    Bruken av hjemmekontor har økt de seneste årene, og arbeidsmiljøloven justeres som følge av dette, opplyser arbeids- og inkluderingsdepartementet.

    – Det betyr at arbeidstidsreglene i arbeidsmiljøloven gjøres gjeldende også for hjemmearbeid. Vi mener behovet for vern ikke er mindre for arbeid hjemme enn arbeid fra kontoret. Forskning tyder tvert imot på det motsatte, sier Marte Mjøs Persen (Ap).

  • 10 000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i Oslo

    I fjor var det over 10.000 flere brudd på arbeidsmiljøloven i helsesektoren i Oslo enn året før.

    Det handler stort sett om ansatte som har jobbet for mye, ifølge et notat helsebyråd Robert Steen har skrevet til bystyret.

    Pandemien er hovedårsaken, skriver byråden.

    Sykepleierforbundet mener imidlertid at det ikke bare handler om pandemien. Til Dagsavisen sier fylkeslederen at det må gjøres noe med grunnbemanningen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no