Hopp til innhold
Edward Snowden
Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Edward Snowden

Oppsummert

Den avhoppede amerikanske etterretningsoffiseren Edward Snowden ba om asyl i Norge fordi han frykter politisk forfølgelse i USA. Han bor i eksil i Moskva.

  • Snowden avla ed som russisk statsborger

    Edward Snowden, som endte opp i Russland etter å ha avslørt USAs masseovervåkingsprogram, har mottatt sitt russiske pass og avlagt ed som russisk statsborger.

    Det opplyser hans advokat Anatolij Kutsjerena til russiske nyhetsbyråer fredag.

    Ifølge Kutsjerena fikk Snowden passet og avla ed torsdag, rundt tre måneder etter at han ble innvilget russisk statsborgerskap av president Vladimir Putin.

    Det er uklart om Snowden har gitt avkall på sitt amerikanske statsborgerskap. At han nå er russisk statsborger, betyr at han ikke kan utleveres til USA, som ønsker å stille ham for retten for spionasje. (NTB-AP)

  • Snowden kritiserer Norges E-tjeneste

    Den russisk-amerikanske varsleren Edward Snowden kommer med kraftig kritikk av den norske etterretningstjenesten på Twitter.

    «Det er uforståelig for meg at en nasjon som er så geografisk velsignet og politisk sofistikert, da Norge noen gang frivillig ville omfavne infrastrukturen for masseovervåking. Dette forslaget er en forbrytelse mot den liberale tradisjonen», skriver Snowden, på norsk.

    Den tidligere NSA-tilknyttede dataspesialisten lenker til en kronikk i NRK fra Elisabet Haugsbø og Inge Harkestad fra ledelsen i Tekna.

    I kronikken advarer Haugsbø og Harkestad mot at E-tjenesten nå er i ferd med å få midlene de trenger for å masseovervåke det norske folket.

    Snowden har siden 2013 oppholdt seg i eksil i Russland, og i september i år fikk han russisk statsborgerskap innvilget av Vladimir Putin.

    Edward Snowden
    Foto: JORG CARSTENSEN / AFP
  • Edward Snowden får russisk statsborgerskap

    Russlands president Vladimir Putin har gitt Edward Snowden russisk statsborgerskap, melder Reuters. Det skal fremkomme i et presidentdekret. Snowden har levd i eksil i Russland siden 2013.

    Snowden arbeidet i flere år som datatekniker i CIA og på kontrakt for den amerikanske etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), skriver NTB.

    Snowden ble siktet for spionasje etter at han i 2013 avslørte masseovervåkning av tele- og datatrafikk i USA. Amerikanske myndigheter har i årevis ønsket å få Snowden utlevert.

  • Har søkt om russisk statsborgarskap

    Edward Snowden fekk nyleg permanent opphaldsløyve i Russland. No søker han og den gravide kona hans om russisk statsborgarskap, ifølge Reuters. Snowden blei sikta for spionasje etter at han avslørte masseovervaking av tele- og datatrafikk i USA.

  • Får permanent opphold i Russland

    Edward Snowden får permanent oppholdstillatelse i Russland. Det opplyser advokaten hans ifølge nyhetsbyrået TASS, melder Reuters. Snowden jobbet tidligere for CIA og NSA, og avslørte i 2013 USAs programmer for masseovervåking etter 11. september 2001

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no