Hopp til innhold

Statoil måtte evakuere deler av Melkøya

Statoil evakuerte mandag ettermiddag de ansatte fra den indre delen av sitt gassproduksjonsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

Melkøya, desember 2010

Staoil måtte evakuere 90 personer på LNG-anlegget på Melkøya utenfor Hammerfest.

Foto: Allan Klo

Statoil evakuerte mandag ettermiddag de ansatte fra den indre delen av sitt gassproduksjonsanlegg på Melkøya utenfor Hammerfest.

– Omtrent klokken 14.30 i dag fikk vi et strømutfall som medførte driftsstans ved anlegget, sier pressetalsmann i Statoil Ola Anders Skauby til NRK.

– Rundt 90 personer som jobbet i den indre delen av området ble evakuert til den ytre delen. Samtidig mobiliserte vi beredskapsorganisasjonen vår.

Fare for gasslekkasjer

På Melkøya kjøles gass fra Snøhvitfeltet ned til flytende form, slik at det kan fraktes med skip til markedene rundt om i verden. Anlegget driftes ved hjelp av et gasskraftverk.

Faren for gasslekkasjer er årsaken til at Statoil valgte å evakuere mannskapene.

– Når det oppstår et strømbrudd så har vi ikke alle systemer tilgjengelig og vi ønsker å få folk vekk fra områdene vi har gass og hydrokarbonsystemer, sier Skauby.

– Vi mobiliserer med tanke på at det verste scenarioet kan inntreffe. Det er lekkasjer med påfølgende brann og eksplosjon. Hvor stor sjansen var for i dag er noe vi må se nærmere på når vi nå skal granske denne hendelsen.

Ola Anders Skauby, Statoil

Ola Anders Skauby

Foto: Ivar Langvik / Statoil

Årsaken fortsatt ukjent

480 mennesker arbeidet i dag på Melkøya. Det er fortsatt uklart hva det var som forårsaket strømbruddet.

– Vi har nå kontroll på situasjonen, men produksjonen vil ikke komme i gang igjen før etter en inspeksjon som skal gjøres i morgen, sier Skauby til NRK mandag kveld.