Hopp til innhold

Går til sak for å få slettet 18 millioner

Eiendomsutvikleren Stig Henriksen i Tromsø ble slått konkurs fordi han ikke klarte å betjene gjelda si til Handelsbanken. Nå går han til rettssak mot banken fordi han ikke kan betale.

sak for å få slettet 18 millioner

Stig Henriksen var en av de mest profilerte boligutviklerne i Tromsø.

Foto: Jan Riise Pedersen

Den tidligere eiendomsutvikleren Stig Henriksen har saksøkt Handelsbanken fordi de var villig til å låne han penger uten å advare han om at dette kunne gå galt.

Og det gikk galt for i 2010 ble både firmaene hans, og Stig Henriksen personlig, slått konkurs med ei samla gjeld på over 40 millioner kroner.

Da tok banken alle eiendelene hans, og solgte dem for å redde noe av pengene de hadde lånt ut. Men sjøl etter at to eiendommer i Tromsø, deriblant en bolig til 13 millioner kroner, to snøscootere, fire biler, deriblant en Posche til 3,5 millioner kroner og et verdifullt gullur, er gjelda fortsatt enorm. I dag skylder Henriksen Handelsbanken 18 millioner kroner.

Mener banken har frarådingsplikt

Henriksen mener at han søkte om, og fikk låne 17,5 millioner kroner av Handelsbanken i Tromsø som privatperson.

Da slår Finansavtaleloven fast at banken har en såkalt frarådingsplikt. Det betyr at banken skal advare kunder mot å låne så mye penger når forholdene tilsier at han ikke bør gjøre det.

Denne advarselen kom ikke banken med, mener Henriksen. Derfor forlanger han å få sletta restgjelda til banken som i dag har økt til 18 millioner kroner.
I tillegg forlanger han 15 millioner kroner i erstatning fra Handelsbanken.

Foreløpig er det bare saksøkerene, altså Stig Henriksens versjon som er kommet fram i retten. Etterhvert slipper den saksøkte Handelsbanken til og ut over i uka får vi høre de innpå 20 vitnene som er innkalt i saka som skal gå over 9 dager i Nord-Troms tingrett.

Profilert boligutvikler

Stig Henriksen er 39 år gammel, og var en av de mest profilerte boligutviklerne i Tromsø. Han hadde utallige roller innafor næringslivet.
Samtidig var han godt kjent som en av gutta på byen med høy sigarføring.

Da konkursen var et faktum i 2010, gikk revisjonsfirmaet Ernst & Young på oppdrag fra konkursboet gjennom Stig Henriksen sin private konto.

I retten tirsdag ble revisjonsrapportyen lest opp og den tegna et bilde av Stig Henriksen som en levemann med et enormt høyt personlig forbruk. Minst 7,7 millioner kroner er gått til luksus, men beløpet kan være mye større, tror revisorene.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark