Hopp til innhold

Helikopterberedskapen i Finnmark brøt sammen

På denne vinterens første uværsdag brøt helikopterberedskapen i fylket sammen. Fylkesordføreren er bekymret på vegne av innbyggerne.

Sea King nødlandet

Et Sea King redningshelikopter måtte i går nødlande da det skulle rykke ut til en leteaksjon på Finnmarksvidda. Store deler av torsdag var hele helikopterberedskapen i landets nordligste fylke satt ute av spill.

Foto: Terje Lind

Torsdag var årets første skikkelige vinterdag i Finnmark. Snø og vind lammet deler av båt- og flytrafikken og flere fjelloverganger var stengt. Samtidig brøt helikopterberedskapen i fylket nærmest helt sammen.

Redningstjenestens helikoptre skulle delta i en leiteaksjon på Finnmarksvidda, men var ute av drift på grunn av det som trolig var ising i motoren. I tillegg hindra dårlig vær helikoptre å komme fra Troms.

– Bekvem kan man ikke være med en slik situasjon, og jeg føler også en viss uro, sier fylkesordfører i Finnmark Runar Sjåstad.

Mange ting gikk galt samtidig

Flere uheldige faktorer gjorde sitt til at det torsdag ettermiddag ikke var et eneste helikopter på beredskap i Finnmark.

Redningstjenestens to Sea King var ute av drift på grunn av feil. Oljeindustriens to beredskapshelikoptre i Hammerfest sto på bakken på grunn av nødlanding med en tilsvarende maskin utenfor Shetland.

Hovedredningssentralen forsøkte å sende en av forsvarets maskiner fra Bardufoss nordover, men denne ble stående værfast i Lyngen og kom ikke til Finnmark før utpå kvelden.

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Frykter for de på havet

Fylkesordføreren synes ikke dette er greit.

– Vi kommer til å reagere på dette og be om å få en oversikt over situasjonen. Veldig mange av våre innbyggere har sin arbeidsplass på havet, så her må man finne løsninger både på kort og lang sikt, sier Sjåstad.

Båt på slep kystvakta 2

I sterk storm og åtte meter høye bølger måtte autolinebåten «Kamaro» tas i slep av Kystvakten da den fikk motorhavari Barentshavet.

Foto: Kystvakta

– Må være beredt på slike situasjoner

Fylkesberedskapssjef Ronny Schjeldrup hos fylkesmannen er ikke like bekymret.

– Det er selvfølgelig en veldig uheldig situasjon vi nå har kommet opp i, men det er faktisk en situasjon vi må være forberedt på å håndtere. Det er ikke gitt at alle helikoptre vil være operative, sier han.

Likedan under askeskyen

Han viser til at dette ikke er en unik situasjon.

– Et eksempel er askeskyen for noen år tilbake. Da kunne vi ikke bruke luftambulanser og helikoptre. Det var en situasjon som vi måtte håndtere der og da. Det gjorde vi med blant annet å skaffe til veie flere ambulanser, sier Schjelderup.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark