Hopp til innhold

Bellona: – Hastverksarbeid fra Borten Moe

Miljøstiftelsen Bellona mener advarer mot konsekvensutredning av Barentshavet sørøst og havområdene utenfor Jan Mayen.

Ola Borten Moe
Foto: Johansen, Geir Otto / NTB scanpix

Olje- og energidepartementet sendte onsdag ut konsekvensutredning av havområdene på høring.

Bellona mener høringsdokumentene er preget av hastverk, og at olje- og energidepartementet burde ha ventet til mer kunnskap er på plass.

Ifølge Bellona er det i begge havområdene blitt gjennomført seismikkinnsamling uten at denne nye informasjonen er lagt til grunn i konsekvensutredningene.

– Seismikkundersøkelsene forteller hvor de er størst sannsynlighet for olje- og gassforekomster. Uten gode seismikkdata er det umulig å gjøre realistiske beregninger av spredning av oljesøl etter en ulykke, sier Bellona-rådgiver og skipper Sigurd Enge, og legger til:

– Dette er derfor avgjørende informasjon for å kunne vurdere miljøkonsekvensene av en åpning av havområdene.

Bellona vil i tiden fram til høringsfristen 16. januar vurdere å kreve at deler av konsekvensutredningen blir trukket tilbake og gjort på nytt når datagrunnlaget er tilgjengelig.

Enge understreker at disse områdene må behandles med spesiell varsomhet, og forteller blant annet at Barentshavet har Europas største konsentrasjon av sjøfugl.

– Sotutslipp i disse havområdene vil ha en dramatisk større klimaeffekt enn om de foregikk i for eksempel Nordsjøen. Det skyldes at soten legger seg på is og snø og absorberer varme fra sola, noe som akselererer smeltingen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark