Hopp til innhold

Åpner opp for olje og gass i nord

I en konsekvensutredning som er sendt ut på høring, åpner olje- og energidepartementet for oljeutvinning i nye deler av Barentshavet.

Barentshavet sør

Det er området mellom Troms og Finnmark og Bjørnøya som har blitt konsekvensutredet.

Foto: Statsministerens kontor / Faksimile

Studiene som er gjennomført for å undersøke effektene av oljeutvinning i delen av Barentshavet som ligger mellom Troms og Finnmark og opp mot Bjørnøya, bekrefter de erfaringene man har fra petroleumsvirksomhet andre steder i Barentshavet, skriver Olje- og energidepartementet i en pressemelding.

  • LES OGSÅ:

– Utredningene utdyper, styrker og bekrefter eksisterende kunnskap. De viser at petroleumsaktivitet i Barentshavet sørøst kan gi betydelig verdiskaping og sysselsetting nasjonalt og store ringvirkninger i Nord-Norge og spesielt i Finnmark, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Konsekvensutredningen hevder at ordinær petroleumsvirksomhet vil ha få miljøkonsekvenser i området. Et større utslipp som kan få konsekvenser for mu\iljøet, bli ansett som svært lite sannsynlig.

Høringsfristen er satt til midten av januar, og berørte parter får muligheten til å uttale seg.

Dersom innspillene er positive kommer regjeringen til å anbefale at området åpnes for petroleumsvirksomhet.

Departementet har også sendt ut konsekvensutredningen om oljeutvinning ved Jan Mayen på høring.

Også her blir det sagt at et større utslipp er lite sannsynlig. Samtidig blir det i konsekvensutredningen nevnt at det utenfor Jan Mayen er en del jordskjelvaktivitet, men at dette kan forebygges gjennom design på anlegget.