Hopp til innhold

Jaktlag avhørt - hevder sin uskyld

De fire elgjegerne fra Karasjok hevder sin uskyld på tross av at elgjakta endte med brann og drept jakthund.

Elgjakt i Karasjok endte med brann og drept hund

Slik så leirstedet ut etter brannen.

Foto: Aslak Ilkka Niittyvuopio

I dag tirsdag har elgjegerne sittet i avhør hos politiet.

Men politiet har så langt ingen mistanke om at andre enn de fire besøkte jaktleiren natt til søndag.

– Det har vi ikke konkrete tegn på nå. Men dette er også noe vi etterforsker med tanke på, sier politiadvokat Jens Herstad i Østfinnmark politidistrikt til NRK.

I dag er det bare nedbrente rester igjen av jaktlagets leirsted i Ajonjarg i Karasjok. Langt mer dramatisk var det da politi og brannvesen ankom den tomme leiren natt til søndag.

– Der fant vi en teltleir i fyr og flamme, med en lavvo og en ATV (firehjulsdrevet kjøretøy red.anm.) som brant. Det var og en hund på stedet og den var død, sier Herstad.

En av de fire i jaktlaget som hadde tilhold i leiren, er tidligere sametingspolitiker Terje Tretnes. Mandag kveld bekreftet han til Dagbladet at det ble drukket en del alkohol i leiren. Likevel mente han at brannen må ha oppstått mens jaktlaget var på pub.

Rektor ved videregående skole

En annen av jegerne er rektor ved den samiske videregående skolen i Karasjok. Han vil si lite om jaktturen, men hevder at heller ikke han har gjort noe galt.

I dag har de fire vært inne til avhør med tanke på i hvert fall fire lovbrudd, opplyser politiadvokaten.

– Avhørene har handlet om brannen i seg selv og hvordan den har oppstått. Vi mistenker også at det har vært en promillekjøring. Videre etterforsker vi om våpen har vært håndtert på en forskriftsmessig måte, og så undersøker vi hva som skjedde med den døde hunden i forhold til dyrevelferdsloven, sier Herstad til NRK.

Mens de fire i dag har vært inne til avhør, har styret ved den samiske videregående skolen informert utdanningsdirektoratet om at rektoren har deltatt i jaktlaget.

– Det er beklagelig

Styreleder ved skolen, Anton Dahl, sier at hendelsen kan være uheldig for skolen.

– Jeg hørte på radioen mandag morgen at det hadde vært en episode som ikke var helt etter boka når det kommer til elgjakt. Så har det kommet frem en del navn, og som styreleder for de samiske videregående skolene er det jo beklagelig at en av våre ansatte har vært med i jaktlaget, sier Dahl til NRK.

– Foreløpig er dette likevel ikke en sak for verken skolens styre eller utdanningsdirektoratet, sier Dahl som vil avventer politiets etterforskning.

Grunneieren tar sterk avstand

I tillegg til politiet vi også grunneier Finnmarkseiendommen (FeFo) gjøre egne undersøkelser av hva som har skjedd. Det forteller leder i utmarksavdelingen Einar Asbjørnsen.

– Det skal ikke forbindes fyll og skjødesløs omgang med våpen med jakt på Finnmarkseiendommen. Og at det i tillegg i dette tilfellet er en hund som omkommet er veldig trist. Vi tar sterk avstand fra denne type oppførsel med tanke på jakt. Vi vil undersøke om jaktlaget fortsatt oppfyller vilkårene som FeFo stiller for at et jaktlag skal få ha elgjakt på Finnmarkseiendommen, sier han til NRK.