Hopp til innhold

Klart for bjørnejakt

For første gang i Norge, kan jegere be om tillatelse til å jakte bjørn.

Brunbjørn
Foto: Per Løchen, NTB Pluss / Scanpix

Fredag offentliggjorde Direktoratet for naturforvaltning (DN) at de går inn for såkalt lisensjakt på bjørn i Finnmark. Dette innebærer at jegere kan søke om å skyte til sammen tre bjørner.

– Mer alminnelig jakt

Dette er første gang det åpnes for en slik jakt i Norge. Tidligere er det bare gitt tillatelse til å felle enkelt-bjørner som har gjort stor skade på husdyr.

– Tidligere har man bare jaktet når bjørnen har skapt en akutt skadesituasjon. Nå åpner vi for mer alminnelig felling av denne rovdyrarten, sier Knut Morten Vangen i DN.

Mye bjørn

Stortinget åpnet i 2004 for å bruke lisensjakt som virkemiddel for å holde bjørnestammen nede. Bjørnen har vært en meget synlig art i deler av Finnmark de siste årene. Derfor mener DN at det kan åpnes for å ta ut noen dyr.

– Vi mener nå at vi har et bestandsmessig grunnlag i Pasvik som gjør at vi iverksette dette allerede fra denne høsten, sier Vangen.

Fornøyd

Rovviltnemnda i Finnmark og Troms har jobbet for å innføre lisensjakt på bjørn. Leder Willy Ørnebakk er glad for at direktoratet nå følger deres anmodning.

– Vi foreslo at det skulle felles fire bjørner, mens direktoratet gikk for tre. Men alt i alt er jeg veldig godt fornøyd, sier Willy Ørnebakk, som er leder i Rovviltnemnda i Finnmark og Troms.

To bjørner kan felles i det bjørnetette området i Sør-Varanger, mens det åpnes for å felle en bjørn i Tana og Nesseby.