Hopp til innhold

– Mer gruvedrift i Finnmark skaper innbyrdes kannibalisme

Mer gruvedrift i Finnmark vil gi usunn konkurranse om arbeidskraft mellom gruvene. Det mener hovedtillitsvalgt ved Sydvaranger Gruve.

Sydvaranger gruver

– Finnmark står ovenfor store problemer hvis det blir mer gruvedrift, når bransjen allerede lekker arbeidskraft til våre naboland, sier hovedtillitsvalg ved Sydvaranger Gruve.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

– Mer gruvedrift i Finnmark vil gi flere pendlere, og skape usunn konkurranse om arbeidskraft mellom gruvene, sier hovedtillitsvalgt ved Sydvaranger Gruve, Henning Bråten.

Han mener Finnmark står overfor store problemer hvis det blir mer gruvedrift, når bransjen allerede lekker arbeidskraft til våre naboland.

– Usunn konkurranse

– Jeg frykter at når det åpner nye gruver i Finnmark, for det blir det å gjøre, så blir det en innbyrdes kannibalisme om arbeidskrafta. Det er de som kan tilby best arbeidstidsordninger, mest penger og flest goder som blir å vinne den kampen, sier Bråten.

Allerede har Sydvaranger Gruve tomme felt på vaktlista, der de mangler folk med rett kompetanse. Og internasjonale investorer er så lei av å vente på klarsignal fra norske myndigheter at de heller drar til Sverige.

Takker nei til millioner

Dit forsvinner også kompetanse, allerede sårt savnet i Finnmark.

– Jeg tenker at vi har et stort problem. Både å hente de, finne tak i de, og få dem til å flytte hit. Jeg har vært i byen og spurt både de norske og de svenske medlemmene om hva som skal til for at de skal flytte hit, og det er vanskelig. De takker nei til to millioner cash i handa, det er ikke nok, sier Bråten.

Etter å nettopp ha kuttet 44 stillinger på grunn av svak økonomi, er Sydvaranger allerede i et presset marked, der Bråten mener de vil slite med å være konkurransedyktig:

– Arbeidstakeren vil se på de gruvene som har best arbeidsvilkår, de som har best lønn og arbeidstidsordninger og vil gå etter den bedriften. Hvis vi mister folk fra den ene bedriften, må vi dekke opp med kompetanse, og da er det en større fare for at det blir pendlere som ikke ønsker å flytte hit, sier Bråten.

– Må ta ansvar selv

Cecilie Hansen

Gruveselskapene må selv ta ansvar for at de rette folkene blir i Finnmark. Det mener ordføreren i Sør-Varanger Cecilie Hansen.

Foto: Arnstein Jensen / NRK

Gruveselskapene må selv ta ansvar for at de rette folkene blir i Finnmark. Det mener ordføreren i Sør-Varanger Cecilie Hansen.

Mens Bråten ved Sydvaranger Gruve mener fylket står overfor store problemer om det blir mer gruvedrift, fordi bransjen allerede lekker arbeidskraft til våre naboland, så mener ordføreren at gruveselskapene selv må sørge for at rett kompetanse blir i Finnmark.

Samfunnsansvar

– Hadde selskapene kunne tilbudt sine ansatte for eksempel boliger, og jeg snakker ikke om rimelige boliger, men at selskapet tar ansvar for å ha en ordentlig boligpolitikk. Den som kan stille med ordentlig bolig vil nesten med en gang kunne få folk til å jobbe for seg. Så det handler litt om at bedriftene også må kunne ta et samfunnsansvar, det tror jeg vil komme mye mer nå i fremtiden, sier Hansen.

– Er de for dårlig til det i dag da?

– Ja, jeg synes de er alt for dårlige til det i dag.

Kommunen kan tilby 1200 nye boligtomter, bygger ny barnehage, og ny ungdomsskole. Men det er det opp til næringslivet selv å ta ansvar for at rett kompetanse blir i kommunen, mener ordføreren.

– Der tror jeg bedriftene selv må ta litt ansvar. En god og stabil, trygg arbeidsplass trekker mye lettere til seg folk enn en arbeidsplass hvor man kanskje ikke føler den samme tryggheten, sier Hansen.