Hopp til innhold

Rekordår for storlaks i Finnmark

Laksefiskerne i Finnmark har hatt rekordstor fangst av storlaks i år.

Laks tatt i Tanaelva

Fiskere i Finnmark har dratt opp rekordmye storlaks i sommer. Bildet er fra laksefiske i Tanaelva.

Foto: Nils Henrik Måsø / NRK

Fredag var laksefisket 2012 ugjenkallelig over.

Allerede rapporteres det om mye stor fisk i Finnmarkselvene, og blant annet Lakselva kan skilte med rekord i antall tonn, forteller daglig leder i Lakselv grunneierforening, Egil Liberg.

– Mest storlaks

– Vi har runda 11 tonn, og det har vi vel ikke gjort i det som kan kalles moderne tid. Vi har hatt en god sesong, men det er i hovedsak storlaksen som har gjort seg gjeldende.

– Vi har nesten like mye storlaks som mellomstor og smålaks, legger Liberg til.

(Saken fortsetter under bildet)

Ivar Leinan

leder i Alta Lasefiskeri Ivar Leinan, sier volumet laks som er tatt opp har økt med en fjerdedel siden i fjor.

Foto: Kai-Erik Bull

Også fra Vestre Jakobselv rapporteres det om nest-beste sesong gjennom tidene med over 8 tonn.

Og historia er den samme også i den populære Repparfjordelva i Kvalsund: der summerer de opp over 6 tonn med mye storlaks og mellomlaks.

Størst volum på flere tiår

Også fra kjempen Tanaelva, rapporterer fiskerne om bedre sesong enn på flere tiår, før endelig antall tonn fanget laks er talt opp.

Og med over 20 tonn kan også Altaelva skilte med over en fjerdedel mer fanget laks enn i fjor, forteller leder i Alta Laksefiskeri og Interessentskap Ivar Leinan.

.– Det begynte veldig bra i juni og juli, med mye stor laks. Jeg regner med at i forhold til fjoråret så har vi vel økt med en fjerdedel, så vi skal gå over 20 tonn i år, sier Leinan.

Bekymret for smålaksen

Men skåret i gleden for flere av elvene er at smålaksen har uteblitt.
Det lover ikke bra for de nyfrelste storlaksfiskernes kommende sesonger, forteller Ivar Leinan.

– Man kan jo være bekymret når det er lite smålaks et år, selv om det nødvendigvis ikke trenger å bli sånn. Men der kan ligge en bit usikkerhet med akkurat det, og i år ser det ut til at det er enda litt mindre.

Sein sesong

Kanskje skyldes det at påslaget av lakselus har vært høyree de to siste årene, kanskje er det naturlige svinginger. Men mens laksefiskerne pakker bort utstyret i påvente av ny sesong, kan det hende at smålaksen dukker opp.

– Det som kanskje også har vært litt spesielt i år er at alt har vært litt sent. Så at det enda kan komme opp en del smålaks i september skal vi ikke se bort fra, sier Leinan.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark