Hopp til innhold

– De kjente at huden ble varm

Mannskap utsatt for stråling om bord på kystvaktskipet «Nordkapp» under en militærøvelse.

Nordkapp

Kystvaktskipet «Nordkapp» i Tromsøysundet mandag kveld.

Foto: Are Kristoffersen / NRK

Én person ble lagt inn på sykehus og fire andre sendt til legevakt i helgen etter at de ble utsatt for stråling på kystvaktskipet «Nordkapp». Alle fem er nå tilbake på skipet.

Det Forsvaret beskriver som en «uønsket hendelse», skjedde nord for Finnmark under øvelsen Northern Eagle 24. august.

Hendelsen ble først kjent for offentligheten da Forsvaret sendte ut en pressemelding i dag 3. september.

– Det var to fartøy som drev en seilingsøvelse, hvor de ligger tett ved hverandre. Over så korte avstander kan noen av våre mannskaper ha blitt utsatt for stråling fra radaranlegget på det andre skipet, amerikanske USS «Farragut», sier kommandørkaptein Nils Kristian Haugen til NTB.

– Kjente at huden ble varm

Umiddelbart etter hendelsen ble farepotensialet vurdert som begrenset, men enkelte i besetningen opplevde etter hvert ubehag som førte til at én person ble lagt inn på Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø sist helg.

Mandag fikk Haugen beskjed om at vedkommende var skrevet ut. De fire andre kom tilbake til KV «Nordkapp» etter et besøk på legevakten.

USS Farragut

Det var dette skipet som nylig forårsaket stråleskader for mannskapet på KV «Nordkapp». Her er skipet fotografert i havna i Bodø.

Foto: Rune Breimo / NTB scanpix

Det er ikke endelig fastslått at ubehaget de fem opplevde skyldes stråling, men mye kan tyde på det.

– Besetningen merket at de fikk tekniske problemer med fartøyet. Utstyr skrudde seg rett og slett av. De kjente at huden ble varm av strålingen de ble utsatt for. Da tok de kontakt med det amerikanske fartøyet slik at radaren ble slått av. sier konstituert sjef for Kystvakta kommandør Lars Saunes til NRK.

Lars Saunes

Konstituert sjef for Kystvakta, Lars Saunes.

Foto: Forsvaret/Torgeir Haugaard

Kystvaktsjefen bekymret

– Hvor alvorlig er dette?

– Det som bekymrer meg er at det fortsatt nå, ei uke etter hendelsen, er noen av besetningen som har vondt i hodet og som har andre symptomer som kan relateres til strålingen. Jeg har derfor i dag sendt om bord lege og sanitetspersonell for å kartlegge situasjonen og gjøre en vurdering av hva vi skal gjøre videre, sier han videre til NRK.

– Vet dere hvor mye stråling besetningen ble utsatt for?

– Det nøyaktige nivået vet vi ikke. Men i utgangspunktet skal det ikke være alvorlige skader i slike situasjoner, sier han.

Frykter øyeproblemer

Lege og kommandørkaptein i sjøforsvaret, Vilhelm Koefoed, sier til VG Nett at radarstrålingen var ikke-ioniserende stråling, og at den ikke skal ha hatt kraft nok til å skade DNA eller føre til kreft.

Han sier likevel at skadene kan bli alvorlige.

– Vi vet at man med sterk stråling kjenner varme i huden og får symptomer som minner om solbrenthet. Rød hud og slikt. Det andre, som bekymrer oss langt mer, er øyeproblemer. Det er vist at man kan utvikle grå stær av denne type stråling. Vi har ikke holdepunkter for at det er tilfelle her, men forskningen spriker på om skadene oppstår akutt eller over tid. Noen mener det kan ta 20 til 25 år, sier Kofoed til VG Nett.

Setter ned kommisjon

Forsvarets operative hovedkvarter har satt ned en kommisjon som skal undersøke hendelsen.

Det er også hentet inn råd fra Statens strålevern, og Kystvakten følger opp sine mannskaper så lenge det er nødvendig.

KV «Nordkapp» lå mandag i havnebassenget i Tromsø. Saunes opplyser til NRK at skipet vil holde seg i Tromsø også tirsdag.

Ministeren følger saken nøye

Forsvarsminister Espen Barth Eide sier at han fikk vite om hendelsen allerede like etter at det skjedde i forrige uke, og han sier at han ser alvorlig på saken.

– Jeg følger denne saken veldig nøye, og er bekymret for situasjonen som har oppstått om bord på KV «Nordkapp». Vi vet ikke hvor alvorlig dette er, men vi må legge til grunn at dette kan være en alvorlig situasjon. Jeg forutsetter at amerikanske myndigheter samarbeider med oss for å finne ut hva som har skjedd under denne øvelsen, sier Barth Eide til NRK.