Hopp til innhold

Russland reagerer på norsk fiskedumping

Avsløringen av Aker Seafoods-tråleren som dumpet 5 tonn fisk i Barentshavet, har fått russerne til å reagere.

Fiskedumping

Avsløringa av Aker-tråleren som dumpet fem tonn fisk, har fått russiske rederier til å reagere.

Foto: Fiskeridirektoratet

Russiske rederier krever nå at regelverket endres, og de vil ta saken opp i fiskeriforhandlingene med Norge.

Sommeren 2011 dumpet en norsk tråler fra aker Seafoods fem tonn fisk. Videoen som viser mannskapet som kutter hull i en overfylt trålpose, og dermed dumper flere tonn fisk ut i Barentshavet, vekker nå oppmerksomhet også utafor Norges grenser.

(Saken fortsetter under videoen)

Reagerer på norsk fiskedumping

Russiske rederier krever endringer etter avsløringa av en tråler fra Finnmark som kasta ut fisk.

– Forskjellsbehandling

Vladimir Khiznjakov er direktør i det russiske trålerrederiet Murman Seafood.
Han mener saken viser at regelverket må mykes opp.

– Beklageligvis så er de norske reglene slik at de ikke tillater å kaste over bord en eneste fisk. Det er et problem for både norske og russiske fiskere, uttaler Khiznjakov.

Dumpingforbudet er et problem for begge land. Men forskjellsbehandlingen som norske myndigheter praktiserer, vil jeg ikke kommentere, sier han til NRK.

Tas opp i fiskerikommisjonen

Russiske fiskere har helt siden nittitallet hevdet at norske og russiske trålere blir forskjellsbehandlet.

I Murmansk har rederiene hatt møte etter avsløringa av den norske fiskedumpinga. De krever nå at Norge opphever forbudet mot dumping, og vil ta det opp i neste forhandlingsmøte i den norsk-russiske fiskerikommisjonen.

– Vi kan ikke stikke hodet i sanden som en struts, og late som at dumpingforbudet ikke er et problem for alle, sier Khiznjakov

– Det gjelder bare å finne en fornuftig måte å løse det på. Behandling av fartøy fra russisk og norsk side må bli likeverdig. Vi må etablere et helt likt inspeksjonssystem i begge land og jobbe etter det, legger han til.

Jobber intenst mot dumping

Norge står på sitt, og vil ikke lempe på reglene mot fiskeutkast. Men fiskeriministeren innrømte allerede i forrige uka at hun er lite glad for den norske dumpingskandalen.

– Jeg har jobbet intenst for at vi skal få utkastforbud i fiskeriet andre steder i verden, og i EU. Derfor er jeg lite glad for at dette skjer. Nå skal denne saken gås igjennom, så får vi se hva utfallet blir.