Hopp til innhold

Dette kan hjelpe oss til å få bedre beredskap

– 22.juli-kommisjonens grundige rapport gir oss anledning til å gjøre beredskapen bedre i alle etater, sier overlege Mats Gilbert.

Mads Gilbert.

Mats Gilbert mener at arbeidet som 22. julikommisjonen har lagt fram, er et milepelsarbeid.

Foto: NRK

Mads Gilbert ved Universitetssykehuset Nord-Norge mener at arbeidet som Alexandra Bech Gjørv og 22. julikommisjonen har lagt fram, er et milepelsarbeid.

– Hvis vi vil, og hvis regjering og storting vil, så kan dette hjelpe oss til å få en mye bedre beredskap i alle etater, sier Mats Gilbert.

Regjeringskvartalet og Utøya

Overlege Mats Gilbert er ikke overrasket over at justisetaten fikk sterk kritikk mens helsevesenet fikk skryt.

Foto: NTB Scanpix

Ikke overrasket over kritikk

Justisetaten fikk sterk kritikk i rapporten, mens helsevesenet fikk skryt.

Dette kommer ikke som noen overraskelse på oss som jobber med beredskap og akuttsituasjoner, men vi må ikke lete etter syndebukker, vi må se etter forbedringspotensialer, sier Gilbert.

Mats Gilbert er en av dem som har mye ansvar for beredskap og katastrofeinnsats. Han mener at når ulykker skjer, går samarbeidet mellom helsepersonell og politi godt. Hovedproblem som han ser det er politiets responstid.

– Vi har et mye mer desentralisert nettverk av ambulansestasjoner enn vi har av lensmann og politivaktstasjoner i hele Nord-Norge, sier Mats Gilbert.

Mads Gilbert

Mads Gilbert jobbet på et sykehus i Gaza.

Foto: Picasa 2.7 NORWAC 2009 / SCANPIX

Trening og øvelser

Mats Gilbert tror også at helsearbeidere bruker mer tid på øvelser og trening enn politietaten.

Gjennom denne kommisjonsrapporten ser vi den enorme verdien av å øve regelmessig og være forberedt på det verste, sier han.

Steinaldersamband i beredskapsetaten

Selv om helsevesenet får skryt for sin innsats 22.juli, er det nødvendig med endringer også her, sier Mats Gilbert. Beredskapsetaten i Norge har et altfor dårlig sambands og kommunikasjonsutstyr, mener han.

Brann, polit og helse er på forskjellige sambandssystemer som ofte ikke fungerer sammen. Det skjedde også under terrorulykken. Vi har ventet i årevis på et nytt nødnett. Nå håper at vi skal få et moderne sambandssystem, sier overlege Mats Gilbert.



Flere nyheter fra Troms og Finnmark