Hopp til innhold

Vil redde isbjørnen Rudi

I åtte år har den stått utenfor en suvenirbutikk og blitt fotografert og klappet av tusenvis av turister. Nå trenger den siste isbjørnen i Tromsøs gater førstehjelp.

isbjørnen rudi

Yana Rakovskaya syns synd på den slitne isbjørnen Rudi.

Foto: Jan Riise Pedersen / NRK

– Isbjørnen kan ikke være ute i slikt vær, så den er innelåst. Vi er litt bekymret for ham, han er i ganske dårlig form, sier Yana Rakovskaya, som jobber i Tromsø Gift & Souvenir Shop til NRK.

Hun viser fram isbjørnen som sommerstid står utenfor butikken i Tromsø sentrum, i dag innelåst på grunn av været.

Ikke hvem som helst

Isbjørnen Rudi er ikke oppkalt etter hvem som helst. Navnet har den fått etter den berømte fangstmannen og isbjørnskytteren Henry Rudi fra Tromsø.

Rudi er den store ishavslegenden. Han overvintret 27 ganger nord i Arktis og skjøt 713 isbjørn i løpet av sin karriere.

I dag fortalte avisa iTromsø at Arnt-Ivar Pedersen har tatt initiativet til en kronerulling for å redde isbjørnen som har stått utenfor butikken i åtte år.

Isbjørnen, som møter de fleste turistene i Tromsø, har strengt tatt sett sine bedre dager.

Kronerulling

– Jeg gikk forbi han i går og tenkte «Stakkar, du ser nå litt slitt ut». Kanskje det finnes noen på frys i Longyearbyen som den kunne byttes ut med, sier Arnt-Ivar Pedersen til iTromsø.

Også butikkeier Håvard Guttormsen er enig i at bjørnen trenger et ansiktsløft. Han forteller at ønsker å skaffe en ny bjørn, men at dette vil koste 150.000 kroner.

ibsjørn

På 50-tallet var det mulig å se isbjørn i Tromsøs gater.

Foto: Arkiv / NRK

Guttormsen kjøpte Rudi fra den nedlagte pelsdyrforretningen Figenschou.

Isbjørn i gatene

Grete Kristoffersen i Tromsø Næringsforening, mener de vil kunne være med på et spleiselag for å redde bjørnen, som er en naturlig del av bybildet i byen.

Utstoppede isbjørn har vært vist fram i Tromsø fra 50-tallet, og den gangen var det også mulig å støte på levende isbjørn i byens gater.

Isbjørnene som var blitt fanget på Svalbard skulle videre til dyrehager over hele verden, og Tromsø var første stopp. Brølene kunne høres over hele byen fra bjørnene som sto i trange kasser på kaia.