Hopp til innhold

Miljøversting kan stenges

Vil vurdere å legge ned virksomheten ved smelteverket i Nikel om nikkelprisene fortsetter å stupe.

Smelteverk i Nikel i 1996

Nikkelproduksjonen i Nikel kan stanses i 2015 om det blir for ulønnsomt.

Foto: Skjalg Fjellheim / Scanpix

Det hintes om at Norilsk Nickels smelteverk i den russiske byen Nikel, kun få kilometer fra norskegrensa, kan stenges om nikkelprisene fortsetter å gå ned, det melder Barentsobserver.com.

Årlig slipper verket ut mer enn 90 000 tonn med svoveldioksid rundt grensen mellom Norge og Russland. De høye utslippene fra anlegget har flere ganger vært et aktuelt tema i norsk politikk de siste 20 årene.

Norge har tidligere satt av 300 millioner kroner for å minke utslippene, men pengene har blitt trukket tilbake etter at nikkelverket har vist liten interesse rundt å innføre rensetiltak.

Nå kan saken endelig gå mot en løsning, med en liten dytt fra de internasjonale nikkelprisene.

Kan bli ulønnsomt innen 2015

Med synkende kvalitet på forekomsten i området var det planlagt å ta inn malm fra Voronezh-regionen sør-øst i Russland. Disse planene har nå blitt skrinlagt og det er uklart hvordan selskapet vil prøve å kompensere.

I et intervju med russiske Interfax forteller Oleg Smirnov, leder av lete-avdelingen til Norilsk Nickel, at det kan bli ulønnsomt å utvinne nikkelmalm på Kolahalvøya fra 2015 om prisene på metallet fortsetter å synke.

– Om problemet med å anskaffe normal malm på Kola ikke løses, er det sannsynlig at Kola-bedrifter kun vil håndtere behandling av kobber- og nikkelmatt fra Norilsk, sier Smirnov til Interfax.

Ifølge Barentsoberserver.com har prisene på nikkel gått ned nesten 10 000 dollar per ton siden slutten av 2011.

Norilsk Nickel vurderer å kun satse på videre drift i Montsjegorsk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark