Hopp til innhold

Forsker vil ha fang-og-slipp på storkveite

Havforskningsinstituttet mener turistfiskere bør bruke fang-og-slipp-metoden på storkveite, i stedet for at man totalfreder fisken.

Kveite fanger utenfor Vega

– Forslaget om å frede kveita er ikke basert på noe kunnskap i det hele tatt, sier biolog ved Havforskningsinstituttet Keno Ferter.

Foto: Privat

Fiskeridepartementet vurderer nå en fredning av kveita på sommertid for å skåne den fra turistfiskere. Fiskeribiolog ved Universitetet i Bergen og Havforskningsinstituttet, Keno Ferter, tror ikke det nødvendigvis er noen god ide.

– Vi som jobber med turistfiske på Havforskningsinstituttet ble ganske overrasket av det forslaget fordi det er ikke basert på noe kunnskap i det hele tatt, sier Ferter.

– Det er ikke slik at vi foreslår maksmål på kveite, men dersom alternativet er å frede mener vi maksmål bør vurderes.

Keno Ferter

Fiskebiolog Keno Ferter

Foto: Privat

Fang-og-slipp på storkveite

Ferter mener det ikke kan slås fast at turistfiske er en trussel for kveitebestanden i Nord-Norge. Han vil heller at de som får kveite på kroken skal slippe ut de store, reproduktive eksemplarene.

– Fang-og-slipp kan være en metode når det gjelder storkveite. Det er dersom det viser seg at kveita overlever dette og om folk blir lært opp i hvordan de skal slippe ut kveite.

Havforskerne vil bli hørt

Fiskeridepartementet skriver i en e-post til NRK at de har bedt Fiskeridirektoratet om å gjennomføre en skriftlig høringsrunde om tiltak eller reguleringer som kan bidra til å fremme kveitebestanden i landet.

– Fiskeri- og kystdepartementet har bedt om at Fiskeridirektoratet utreder saken, hvor også Havforskningsinstituttets syn må fremgå, så vil vi som vanlig vurdere alle forslag når saken kommer til oss, skriver seniorrådgiver i departementet Geir Martin Lerbukt.

– Ikke noe problem for turistfiskerne


Kveita kan veie opptil 300 kilo,og det vil kreves utstyr, teknikk og kunnskap for å bruke fang og slipp på de store fiskene.

Daglig leder Håkon Karlsen hos Repvåg Rorbuer på Nordkapp, tror likevel ikke det vil være et problem å få turistfiskerne til å slippe ut store kveiter.

– De som driver med turistfiske er ofte folk som er veldig intresserte i fiske og er gjerne opptatt at bestandene skal være levedyktige, sier Iversen.

– Vi har hatt en del tilfeller hvor turistfiskerne har tatt veldig stor kveite. De blir nesten triste for å ta den på land.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark