Hopp til innhold

Indisk marinegigant testes i nord

Det indiske sjøforsvaret rustes opp med tidligere russisk hangarskip. Tar i bruk Barentshavet som testområde.

Admiral Gorshkov

Det russiske hangarskipet «Admiral Gorshkov» skifter navn og flagg. Fra desember heter det «INS Vikramaditya» og tilhører den indiske marinen.

Foto: POOL / REUTERS

Hangarskipet «INS Vikramaditya» har den siste tiden vært gjennom en omfattende oppussing ved Sevmash-verftet i Arkhangelsk, Russland.

Nå er det indiske sjøforsvarets siste tilskudd klart for omfattende testing med fly, skriver Daily Mail.

Tidligere russisk

Det drøyt 45.000 tonn tunge og 283 meter lange skipet het tidligere «Admiral Gorshkov», og var i den russiske marinens eie.

Under sitt tidligere navn var skipet i bruk fra 1987 til 1996, før russerne fant ut at det ble for dyrt å drifte, ifølge Wikipedia.

India hadde et behov for å styrke sin hangarflåte, og kom derfor på banen med et tilbud om å kjøpe skipet.

Etter flere års forhandlinger kom landene til enighet i 2004, og India overtok Admiral Gorshkov gratis mot at de betalte 800 millioner dollar for ombyggingen.

Admiral Groshkov2

Skipet ble brukt av den russiske marinen mellom 1987 og 1996, og har nå gjennomgått en omfattende oppussing.

Foto: ITAR-TASS / AFP

Større luftrom

I disse dager beveger «INS Vikramaditya» seg ut av Kvitsjøen og har satt kursen mot Barentshavet hvor det kan benyttes større luftrom til flytestene.

– Russiske mannskaper vil ta seg av det flyoperative for å sjekke de moderne systemene som er installert på skipet, skriver Daily Mail.

Ifølge offisielle kilder skal det testes avganger og landinger fra skipets dekk med flytypene MiG-29K og en prototype av MiG35.

– Testene er avgjørende for om skipet blir godkjent, og er planlagt avsluttet før vinteren, skriver den britiske avisen.

Moderniseringsplan

Et team fra den indiske marinen vil også delta i testene som begynner i midten av juli, og skal gjennomføres over en periode på tre måneder.

Overtakelsen av «Admiral Gorshkov» er en viktig del av den indiske marinens 15-årige moderniseringsplan.

Først i desember vil skipet offisielt bli overlevert til det indiske sjøforsvaret, men allerede nå er 500 av marinens personell om bord på fartøyet og gjennomgår trening.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark