Hopp til innhold

Eldre blir friskere av mindre medisinering

Et nytt medisinprosjekt har gjort beboere på sykehjem friskere, og har halvert antall fallulykker. Nå skal det videreføres til flere kommuner.

På sykehjem

Eldre i Tromsø er skrevet ut av sykehjem etter systematisk legemiddelgjennomgang.

Foto: Colourbox

Medisinprosjektet har sitt utløp i Tromsø, og nå testes det ut i flere kommuner i fylket.

– Vi vet at eldre bruker mye medisin, og at risikoen for feilmedisinering øker i takt med antall legemidler. Ved å redusere antall medisiner, endres ikke pasientenes hverdag. De får det faktisk bedre, sier Toril Bulow fra Utviklingssenteret for sykehjem og hjemmetjeneste i Tromsø.

Hun forteller om pasienter som sover bedre om natta, spiser bedre og er mer våkne.

Eldre skrevet ut

Sykepleier, lege og farmasøyt gjennomgår hva slags og hvor mye medisiner den enkelte beboer bruker. Og nettopp den systematiske gjennomgangen er stikkord for suksessen, mener Bulow.

– Vi vet også at flere pasienter vi kjenner til er blitt utskrevet av sykehjem, nettopp etter systematisk legemiddelgjennomgang, sier hun.

Testes i Lenvik

Rossfjord sykehjem i Lenvik er det første hjemmet som er i gang med medisinprosjektet. Ifølge prosjektleder Mona Pedersen er resultatene allerede synlige.

– Det vi ser så langt etter å ha gjort fem legemiddelgjennomganger av nitten pasienter vi har valgt ut i første omgang, det er at vi ser det er en reduksjon av legemidler, allerede. Det er også blitt større bevissthet rundt dette med legemidler blant de ansatte. Og så er tanken at vi skal prøve å få det ut på alle sykehjem i Midt-Troms

Flere nyheter fra Troms og Finnmark