Hopp til innhold

Ønsker å prøve finnmarkingers fiskerettigheter for retten

I Vestre Jakobselv ønsker elvestyret en rettslig prøving av reglene som gir finnmarkinger mer fisketid i elven enn tilreisende.

I Vestre Jakobselv ønsker elvestyret ei rettslig prøving av reglene som gir finnmarkinger mere fisketid i elva enn tilreisende.

Regelverk som gjør at finnmarkingene får stå alene i kulpene på ettermiddagen har støtte langs elva. Foto: Arnstein Jensen.

Når ferien nærmer seg må fiskerne i Vestre Jakobselv i Øst-Finnmark regne med langt større konkurranse om fiskeplassene, også fra turister utenfra.

Fornyings- og administrasjonsdepartementet mener disse reglene som gir finnmarkinger mer fisketid i elven er i strid med Finnmarksloven.

– Det er jo derfor vi bor her

Regelverk som gjør at finnmarkingene får stå alene i kulpene på ettermiddagen har støtte langs elva.

– Vi kjemper oss gjennom en kald vinter og gleder oss til å komme til elven. Vi må ha noen fordeler vi som bor og lever i Finnmark. Det er jo derfor vi bor her, fordi vi ønsker tilgang til disse ressursene, sier laksefisker Åsmund Røst.

Vil prøve saken for retten

Å gi fiskerne ulik tilgang til elva etter hvor de kommer fra er derimot i strid med Finnmarksloven. Det mener i hvert fall Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Men i elvestyret i Jakobselv vil de ikke uten videre godta denne beslutninga.

De ønsker nå at Finnmarkseiendommen prøver saken i retten.

– Jeg håper Finnmarkseiendommen får prøvd dette i retten, ellers kan vi bare kaste loven i søppelet, sier torbjørn Bernardsen, daglig leder i fellesstyret for Jakobselva.

Likhet for alle?

Jon Meløy

Jon Meløy i FeFo, mener det ikke vil nytte å prøve saken i retten.

Foto: Arnstein Jensen

Elva må være tilgjengelig for alle på lik linje. Ellers truer det allemannsretten, mener departementet.

Men selv om de er uenige i dette tror ikke Finnmarkseiendommen det nytter å prøve saken i retten.

– Slik som jeg vurderer saken så er Finnmarksloven klar på dette området. Beslutninger som Finnmarkseiendommen har gjort kan klages inn til departementet. Departementet har da hjemmel til å komme med et annet resultat enn det FeFo har gjort, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark