Hopp til innhold

Bør finnmarkinger ha førsterett til jakt og fiske?

Flere stortingspolitikere mener man bør vurdere å styrke Finnmarksloven, om den hindrer at finnmarkinger kan få førsteretten til jakt og fiske.

Laksefisker
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Finnmarksloven fra 2006 gjorde innbyggerne i Finnmark til grunneiere over det meste av grunnen i fylket.

Men nylig ble Finnmarkseiendommen nektet av Fornyingsdepartementet å gi lokale fiskere lenger fisketid enn tilreisende i Jakobselv.

Vil ta opp rettighetene til finnmarkinger

Hvis flere slike saker dukker opp bør man vurdere å se på loven på nytt, mener Høyres Frank Bakke Jensen.

– Vi klarer nok ikke å endre loven på grunn av denne ene saken fra Jakobselv. Men jeg tror etter hvert som vi opparbeider flere slike eksempler, vil det ved en revisjon av Finnmarksloven være naturlig å ta opp forsterket rettighet til innbyggere i Finnmark, sier Jensen.

Frank Bakke - Jensen
Foto: Ørjan Rodal Hansen

Mener ordningen truser allemannsretten

Fornyingsdepartementet vurderer også om Finnmarkseiendommens ordning med å prioritere lokale småviltjegere i områder med høyt jakttrykk er i strid med Finnmarksloven.

Begge disse sakene er klaget inn av Norges Jeger- og Fiskeforbund, som mener ordningene truer allemannsretten i finnmarksnaturen.

Bør vurderes på nytt

Stortingsrepresentant Willy Pedersen fra Arbeiderpartiet tror også Finnmarksloven bør vurderes på nytt, dersom forbundet også får medhold i jaktklagen.

Helga Pedersen

Helga Pedersen mener det finnes nok virkemidler i loven til å gi finnmarkinger fordeler i egen natur.

Foto: Stortinget

– Hvis det viser seg at finnmarkseiendommen ikke kan sikre en god lokal forvaltning og sikre lokalbefolkningen på en god måte, men at sterke interesseorganisasjoner skal sette seg i veien for lokalforvaltning, så tror jeg man må gå inn og se på det, sier Pedersen.

Godt nok

Willy Pedersen får derimot ikke støtte fra sin parti- og stortingskollega Helga Pedersen.

– Prinsippet er at om det er knapphet på ressurser, skal man kunne prioritere de lokale. Om det er nok ressurser til alle, så har man ikke samme mulighet. Men innenfor loven finnes det er ganske bra handlingsrom for ulike måter å regulere på, sier Pedersen.