Hopp til innhold

Norge har kjøpt over 200 ambulanser fra Finland

Den finske produsenten la inn det dyreste anbudet da Norge skulle kjøpe nye ambulanser.

Ambulanser

Finskproduserte ambulanser levert til Universitetssykehuset Nord-Norge.

Foto: VBK Nordic/Profile vehicles OY

Profile Vehicels OY er en verdenskjent ambulanseprodusent som selger hypermoderne sykebiler blant annet til Europa og Midtøsten.

Kongelige kjøpere

Av mer prominente kjøpere kan man nevne kongen i Thailand, kongen i Saudi-Arabia samt Russlands president Vladimir Putin som alle har skaffet sine personlige ambulanser fra finske Profile Vehicles.

Selskapet vant anbudskonkurransen for klassene over vanlig personbil, altså klassen 2a firehjulsdrevne under 3500 kilo, og neste klasse firehjulsdrevne over 3500 kg, de vanligste ambulansene.

Profile Vehicels bygger om Volkswagen Transporter og Mercedes Sprinter.

Anbudet fra Profile Vehicles skal ha vært det dyreste blant de 20–30 anbudsgiverne, men sikkerhet og funksjonalitet ga visstnok utslag.

Tre nye biler hver uke

En ferdigbygd ambulanse koster i finske marked ca. 800 000 (100 000 euro). Hver uke fraktes det 3 nye ambulanser til Norge.

– Ja, leveransene er godt i gang. Disse ambulansene er populære fordi de er utstyrt med automatgir og kraftig motor, de er firehjulsdrevne og de tar seg godt frem under vanskelige veiforhold, også ute i terreng, sier salgsleder Finn-Erik Eng ved VBK Nordic As som er Profile vehicles` norsk forhandler.

– Ambulanselevering startet ved årsskiftet. Hvor mange ambulanser er det hittil blitt levert til Norge?

– Cirka 120 ambulanser er levert til nå. Av disse 10 stykk til Finnmark, 18 stykk til Troms og 21til Nordland. I siste halvåret blir det levert 50 til på landsbasis og i 2013 vil antatt leveranse utgjøre cirka 50 enheter, sier salgsleder Finn-Erik Eng til NRK.

Serieproduksjon

Markedsdirektør Jari Mononen ved Profile vehicles OY er svært fornøyd med samarbeidet med VBK Nordic.

– Vi har en utmerket samarbeidspartner i VBK Nordic som muliggjør leveransene til Norge, samt yter best mulig service til norske kundene. Denne standardiseringen av ambulansene i Norge ga oss en unik mulighet til å starte en serieproduksjon av ambulanser som tidligere ofte ble skreddersydd bil for bil, derfor kan vi også levere bilene veldig raskt., sier han til NRK

– Dere har hele verden som marked, hvor lenge har dere operert i Norge?

– Vi har 20 års erfaring med å levere ambulanser til Norge og vi verdsetter stort den tilliten Norge har vist oss med denne betydelige bestillingen, avslutter den finske markedsdirektøren Jari Mononen fra Profile Vehicles OY.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark