Hopp til innhold

Høgli har lært mye i sitt første utenlandsår

Landslagsspiller Tom Høgli mener Norge bør gjøre som i Belgia for å få flere folk på tribunen. Der kan lag som havner tredje sist havne i Europa League.

Tom Høgli reiser hjem til Brugge lørdag

Tom Høgli takker Norges publikum etter landskamp. Har han også løsningen på publikumssvikten i hans gamle hjemliga?

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

– Ja, det er interessant. Det er en publikumssuksess, med mange jevne, tette og spennende kamper. Det er absolutt en spennende tanke for norsk fotball, sier Skånland-gutten Høgli til Dagbladet.

– Avgjort for tidlig

Mens norsk fotball i lengre tid har slitt med publikumssvik, er tilskuertallene langt bedre i Belgia hvor Høgli spiller for Club Brügge.

– Jeg vil anbefale dem å se på det. Etter det jeg har forstått, har det gitt en veldig boost i Belgia. Der har de også slitt med at mye har vært avgjort tidlig, og det har vært mange uinteressante kamper. Nå er det ikke sånn, sier den tidligere Tromsø-spilleren i intervjuet.

Omstridt system

Publikumssvikt på Brann Stadion

Norge har i lang tid slitt med årlige nedganger på tribunene.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

For Høgli slo systemet negativt ut da den avgjørende kampen mellom Brügge og Anderlecht, gjorde at Høglis lag tapte på overtid på grunn av et straffespark. Likevel er Høgli positiv, selv om mange Brügge-spillere som tidligere RBK-spiller Mushaga Bakenga ropte om kampfiksing.

– Det var selvfølgelig en veldig skuffelse at de avgjorde mesterskapet rett foran øynene våre, det var det verste som kunne skje. Så tok det litt av etterpå, noen spillere gikk kanskje litt langt. Men de trakk det veldig fort tilbake. Det ble sagt litt i kampens hete, sier landslagsbacken.

Bunnlag til Europa

De 6 øverste lagene får poengene sine halvert og spiller så ti kamper for å finne ut hvem som er best av topplagene. Det beste laget blir direktekvalifisert kvalifisert til Champions League. Laget på annenplass må ut i CL-kvalik og nummer tre havner i Europaligaen.

Lagene plassert fra 7. til 14. har et lignende opplegg hvor vinneren av et gruppespill møter laget som kom på fjerdeplass av topplagene i en finale. Vinneren av den finalen havner i Europaligaen.

Dermed kan et lag som havner tredje sist i grunnserien kvalifisere seg for europacupen. Selv uten en fair play kvote. Ellevteplasserte Racing Genk seg ut i Europa for to år siden.

Sliter med foten

Gerrard takler Høgli

Landslagslegen var ikke blid etter Steven Gerrards takling av Høgli og mente den kunne endt karrieren hans.

Siden overgangen fra TIL har han ikke spilt så mye høyreback, men er fornøyd med spilletiden.

– Det har vært helt OK. Jeg har spilt venstreback, men det er ikke der jeg føler jeg gjør mest nytte for meg. De har vært fornøyd, og gitt meg gode tilbakemeldinger, men samtidig har de betalt ganske mye for meg. Da ønsker jeg å gi tilbake i størst mulig grad. Det føler jeg at jeg gjør på høyresida. Jeg klarer ikke å ha den samme tryggheten på venstrebacken, sier han.

Spesielt sliter han med å måtte bruke feil fot som venstreback.

– Ja, spesielt i trange situasjoner. Du har ikke den samme selvtilliten, og bruker litt mer tid når du må ta imot med gal fot, sier Høgli.

Klar mot Kroatia

Torsdag ettermiddag ble det klart at Høgli har ristet av seg smellen han fikk i ankelen etter takling av Englands kaptein Steven Gerrard i landskampen mot England på lørdag som var.

Backen var i full trening torsdag og sier han er klar mot Kroatia.

Heldigvis unnslapp den tidligere Tromsø-spilleren brudd. Høgli ble torsdag trillet i forsvaret sammen med Vadim Demidov, Brede Hangeland og John Arne Riise.

– Jeg friskmelder meg. Det kjennes ok. Noe smerter vil være der, men det er greit, sa Høgli til NTB.