Hopp til innhold

Mer metamfetamin i nord

Kommer ofte direkte til Tromsø fra Øst-Europa, distribueres videre ut i Troms og Finnmark.

Økning i amfetaminbruk
Foto: Trine Hamran / NRK

Politiet er bekymret over økningen av metamfetamin i Nord-Norge.

Leder for narkotikaseksjonen ved Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, mener det har blitt lettere å få tak i det farlige stoffet de siste par årene.

– Dessverre har det blitt slik at tilgangen er stor og prisene har tidvis vært svært lave. Det har noe med at partiene som har kommet hit har vært store.

Ofte rett fra Øst-Europa

Yngve Myrvoll

Leder for narkotikaseksjonen ved Troms Politidistrikt, Yngve Myrvoll

Foto: Kaspar Fuglesang / NRK

De siste årene har politiet sett at mer og mer av amfetaminet i Nord-Norge har kommet rett fra Øst-Europa for å bli videredistribuert ut fra Tromsø.

– Det har vært en ganske formidabel økning der vi ser at det kommer tunge stoffer rett hit fra land som Litauen og Polen, og det er noe vi ser med bekymring på, sier Myrvoll.

Tidligere kom mye av narkotikaen til Nord-Norge via Østlandet. Samtidig med endringen av innførselsmønster kom det mer metamfetamin på det nordnorske markedet, sier Myrvoll.

– Nå kommer det mer amfetamin og da særlig metamfetamin direkte hit. dette er ofte urene produkter som kan være svært helseskadelige.

Amfetamin regnes som den nest mest utbredte narkotikagruppen i Norge, etter cannabis. I 2000 var andelen metamfetamin i politiets amfetaminbeslag nede i 1,8 %, i 2011 var andelen 56,2 %, noe lavere enn toppåret 2009 (64,3 %)

Farligere enn «vanlig» amfetamin

Også hos Helse Nords rusklinikk Sigma Nord har man merket en økning av pasienter som har brukt metamfetamin.

Overlege ved klinikken, Arild Holdø, sier at metamfetamin gjerne er sterkere og farligere enn vanlig amfetamin.

– Sammenligner man de to i sin rene form, så har nok metamfetamin en noe sterkere sentralstimulerende effekt. Men det som er tilgjengelig for rusmisbrukere varierer gjerne både når det gjelder renhet og sammensetning.

– Større miljø enn man tror

På Kafe Pluss, et tilbud for rusmisbrukere i Finnsnes møter NRK en 27-åring som har levd som misbruker i flere år.

Han sier at narkotika, og da særlig amfetamin er lett tilgjengelig også på mindre steder.

– Miljøet er nok større enn mange tror. Det er ikke bare de som vises på gata. Jeg har nok vært en av dem som har vært synlig, men jeg kjenner til mange misbrukere som ingen andre vet om. Folk som jobber og som prøver å holde fasaden.

27-åringen er ikke enig med politiet om at metamfetamin er et relativt nytt fenomen i Nord-Norge.

– Politiet har kanskje ikke sett det før nå, men det har absolutt vært en økning. Det går i alle fall ikke nedover, det blir bare mer og mer.

For å få bukt med problemet etablerte lensmannen i Midt-Troms nylig en egen narkotikagruppe, noe som er uvanlig sett i sammenheng med folketallet i regionen. Leder for narkotikaseksjonen ved Troms politidistrikt, Yngve Myrvoll, mener det viser at narkotika ikke bare er et byfenomen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark