Hopp til innhold

Mener beredskapen i Barentshavet bør styrkes

Beredskapen mot akutt forurensning i Barentshavet bør styrkes før det settes i gang olje- og gassaktiviteter i stort omfang, mener Klima og forurensingsdirektoratet.

Leteboring

Klif mener flere blokker i blant annet Barentshavet gir store utfordringer.

Foto: ASLUND / SCANPIX

Olje- og energidepartementet har foreslått at til sammen 86 blokker i Barentshavet og Norskehavet skal utlyses i 22. konsesjonsrunde.

Signe Nåmdal

Avdelingsdirektør i Klif, Signe Nåmdal.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Klima og forurensingsdirektoratet, Klif påpeker på sine nettsider at omfanget av de foreslåtte blokkene er stort, og at det vil gi store utfordringer i forhold til beredskap mot akutt forurensning i Barentshavet.

– Må styrkes og videreutvikles

Med en slik økning i oljeaktiviteten er det nødvendig med bedre beredskap før aktiviteten er i gang, mener Klif.

– Etter vår mening må beredskapen styrkes og videreutvikles, før den kan håndtere aktiviteter i et slikt omfang. Det vil gi bedre beredskap og trolig også redusere totalkostnadene, dersom det blir etablert et mer helhetlig og permanent beredskapssystem i Barentshavet, sier avdelingsdirektør Signe Nåmdal i Klif på deres nettsider.

Særskilte krav fra Klif

Klif påpeker at det er et krav om å foreta grunnlagundersøkelser før man begynner med leteboring.

– Det er mangelfull kunnskap om bunnfaunaen for de fleste blokkene som er foreslått utlyst. Grunnlagsundersøkelser må derfor gjøres i god tid før planlagt oppstart av aktivitet. På den måten kan resultatene også brukes ved valg knyttet til for eksempel riggtype og teknologi, for å unngå skade på sårbar bunnfauna, sier Nåmdal på nettstedet.

– Resultatene vil også påvirke hvilke krav det blir aktuelt å stille. Operatørene bør forvente at funn av for eksempel sårbar bunnfauna, også i Norskehavet, vil kunne medføre særskilte krav fra Klif, fortsetter Nåmdal.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark