Hopp til innhold

Tre pågrepet etter milliardskandale

Svenske politimyndigheter har fengslet tre personer i Troms Kraft-eide Kraft & Kultur i Sverige.

Kraft og Kultur

Det svenske Økokrim etterforsker nå tre personer etter et avvik på 1,5 milliarder kroner i regnskapene.

Den tidligere svenske toppsjefen Boris Benulic og to andre personer er varetektsfengslet. Hovedmannen er mistenkt for grove brudd på bokføringsloven og grov økonomisk utroskap. De to andre er mistenkt for medvirkning.

Det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til Kraft & Kultur i Sverige AB. Avviket kan beløpe seg til 1,5 milliarder kroner, og er tidligere anmeldt av Troms Kraft og Benulic selv.

Södertörn tingrett avgjorde i dag at de tre skal varetektsfengsles.

– På grunn av etterforskningen kan verken jeg eller aktor gi ytterligere kommentarer. Det er ikke mulig å forutsi noe om tiltalebeslutningen, sier kommunikasjonsdirektør Magnus Hedberg i Ekobrottsmyndigheten – Sveriges svar på Økokrim.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

– Ingen kommentar

Video Avgått toppsjef i Kraft & Kultur

VIDEO: Avgått toppsjef i Kraft & Kultur, Boris Benulic, har tidligere avvist overfor NRK at han har gjort noe galt.

Ekobrottsmyndigheten gjennomfører nå husransaking på flere steder. Overfor NRK er Hedberg svært sparsommelige med opplysninger.

– Har noen tilstått?

– Det vil jeg ikke kommentere.

– Saken har vært under etterforskning i flere måneder. Hvorfor kommer pågripelsene akkurat nå?

– Det kan jeg heller ikke kommentere, sier Hedberg som heller ikke vil si om svensk og norsk politi har samarbeidet.

Ekobrottsmyndigheten vil heller ikke si noe om hvor de tror pengene kan ha tatt veien, men sier de pågrepne er varetektsfengslet frem til 10. mai.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Regnskapsmanipulering

Video 21f3ab38-7889-41b7-aca5-9e788d1477d0.jpg

VIDEO: Førstelektor ved Handelshøgskolen i Tromsø, Henning Sollid, mener det offentlige må se langt etter store utbytter fra Troms Kraft i tiden fremover.

Med Kraft & Kultur ville Troms Kraft kapre markedsandeler i det svenske kraftmarkedet

I november offentliggjorde konsernet at de hadde avdekket mangler i regnskapene. Uka før hadde den svenske toppsjefen Boris Benulic bedt om avløsning.

– Det synes å være et resultat av flere års manipulasjon av selskapets regnskaper, opplyste da det Tromsø-baserte kraftkonsernet.

Troms Kraft AS eies av Troms fylkeskommune (60 prosent) og Tromsø kommune (40 prosent), og har rundt 450 ansatte.

Stor belastning

– Dette er en sak for politi og domstoler sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft. Han antyder at sentrale personer i ledelsen av Kraft & Kultur står bak regnskapsmanipuleringen, som har funnet sted over flere år.

– Det hele fremstår for meg som en bevisst og planlagt handling, sier Schei legger til:

– Dette er en trist sak for alle involverte, men vi er ikke overrasket over utviklingen saken nå har tatt. Fengslingen er i tråd med våre forventninger og de funn vi har gjort i vår granskning, sier han.

– Hendelsen i Kraft & Kultur har vært, og er fortsatt, en stor belastning for alle i Troms Kraft. Den videre etterforskning av saken ivaretas av Ekobrottsmyndighetene. Nå er det viktig for oss å se fremover og ha fokus på videre utvikling og vekst for Troms Kraft, sier Odd Roger Enoksen, styreleder i Troms Kraft.