Hopp til innhold

Felles stamfar kan avsløre aldersmysterium

Ny forskning viser at isbjørnen kan være 450.000 år eldre enn først antatt. Men tusenår gamle krysninger mellom brunbjørn og isbjørn kan ha forvirret DNA-forskere.

Isbjørn/Brunbjørn

Den siste forskningen viser at den siste felles stamfaren for brunbjørnen og isbjørnen levde mellom 338-934.000 år siden.

Foto: Nathan Denette, AP/SRDJAN ZIVULOVIC, Reuters

Evolusjonen av verdens største kjøttetende landdyr var en mye treigere utvikling enn først antatt. Det melder avisen The independent.

For ett år siden viste forskere til DNA-testing som viste at isbjørnen utviklet seg fra en tidligere variant av brunbjørnen for omtrent 150.000 år siden.

Forskere studert DNA-prøver, mitokondrielt DNA som kun kan arves fra mor til avkom, fra bein og tenner til 242 brunbjørner og isbjørner.

Prøvene er tatt både av dyr som har levd den siste tiden, og fra fossiler av dyr som levde for 120.000 år siden.

Mer om dette kan du lese på NRKs vitenskapssider.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

– Stamfar levde for 600.000 år siden

POLAR-BEARS/ A polar bear walks on a frozen pond near Cape Churchill in this undated handout photo

Evolusjonen av verdens største kjøttetende landdyr var en mye treigere utvikling enn først antatt, melder avisen The independent.

Foto: HANDOUT / Reuters

Resultatet av denne forskningen overrasket andre forskere, som mente det var uvanlig kort tid for å utvikle et slikt stort dyr som isbjørnen.

Spekulasjonene var da at isbjørnen var bedre rustet til å takle dagens klimaendringer, som gjør at isbjørnen har mindre drivis å jakte på.

Men den siste forskningsrapporten viser at den siste felles stamfaren for brunbjørnen og isbjørnen levde mellom 338-934.000 år siden.

– Den mer nøyaktige datoen er 600.000 år siden, som sammenfaller med at det var global nedkjøling, som førte til istid, sier Frank Hailer ved Biodiversity and Climate Research Centre in Frankfurt til the Independent.

Isbjørn parer seg med brunbjørn

Hailer mener at den første forskningen, som fant DNA-bevis for at utviklingen skjedde for kun 150.000 år siden, kan ha båret preg av at isbjørner og brunbjørner fikk kull sammen på denne tiden. Men at disse igjen paret seg med renrasede isbjørner.

Dette mener han forklarer hvorfor det ble funnet ”ferskt” brunbjørn-DNA i den første forskningen.

Også den siste tiden har det også blitt rapportert om flere tilfeller av bjørnunger som er blitt født ved at hannisbjørner har paret seg med brunbjørner.