Hopp til innhold

To bygder isolert fra omverdenen

Siden søndag har de to vegløse bygdene Seglvik og Andsnes vært isolert fra omverdenen. Søndag kveld måtte bygdefolket vente i flere timer på hjelp etter at en av dem døde.

Seglvik

Det bor i dag fire personer i Seglvik.

Foto: Espen Larsen Segelvik

– Nå er vi åtte stykker som bor her, etter at en mann døde søndag. Han var på snøskutertur, fikk et hjerteinfarkt og døde. Det tok flere timer før vi fikk hjelp til å hente ham ned fra fjellet. Opplevelsen var forferdelig, helt forferdelig, sier Magnar Håkon Håkonsen.

Pensjonisten har ansvar for postutdelingen til de åtte beboerne i de to veiløse bygdene.

Søndag ga ordfører i Kvænangen i Troms beskjed til innbyggerne i Seglvik at all transport til og fra bygda ville stoppe umiddelbart.

Kaia brant ned

I februar brant fiskemottaket og kaia i Seglvik ned til grunnen. Dermed kunne ikke «MS Kvænangen», som hadde kjørt i rute til bygda lenger legge til kai.

Siden kaia brant ned har Troms fylkestrafikk betalt for at en båt fra Arctic Transport i Skjervøy har kjørt ut til innbyggerne i Seglvik.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Arctic utleie

En båt fra Arctic utleie på Skjervøy var ansvarlig for transport til Seglvik fram til i går.

Foto: Espen Larsen Segelvik

Nå vil ikke fylket betale for denne båten lenger, og kommunen sier de ikke har økonomi til å opprettholde tilbudet.

Før en ny kai er på plass, kan ikke «MS Kvænangen» fortsette sine ruter til Seglvik.

Uenig om ansvaret

– Kaia og fiskemottaket skal gjenoppbygges og drives videre. La det være helt klart. Spørsmålet er hvordan man i mellomtida kan gi et forsvarlig skysstilbud til beboerne, sier ordfører Jan Helge Jensen (Kp) i Kvænangen til avisa Nordlys.

Han mener at ansvaret for å finansiere båtskyss må hvile på både Troms og Finnmark fylkeskommuner og forsikringsselskapet som forsikret kaia.

– En løsning må finnes fram til kaia er gjenoppbygd. Det mener jeg bør vær mulig å få til i løpet av sommeren, sier ordføreren til avisa.

Ventet i flere timer

Da en av innbyggerne ble funnet omkommet søndag tok Magnar Håkon Håkonsen kontakt med 112-sentralen. Først etter mange timer kom «MS Kvænangen», som også fungerer som legebåt med mannskaper fra politi, ambulanse og begravelsesbyrå.

– Heldigvis lå det en fiskebåt til kai med en flytebrygge. Dermed fikk vi liket ut i båten, sier Håkonsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kai Seglvik

kaia i Seglvik brant t

Foto: Espen Larsen Segelvik

Også i hverdagen skaper mangelen på båt nå problemer. Alle innbyggerne I Seglvik og Andsnes er avhengige av faste leveranser av medisiner. Det finnes heller ikke noen matbutikk i noen av bygdene.

– I noen dager framover vil de anløpe fiskebåter her som kan ta med varer. Men de er snart ferdige med kvotene sine, og da får vi heller ikke fiskebåter inn hit, sier Håkonsen.

Ikke formelt ansvar

De har ikke fått noen beskjed om når situasjonen finner en løsning.

– Hadde det vært rasutsatte bygder ville vi blitt evakuert. Det er ikke mulig å leve her uten offentlig transport, sier Håkonsen.

– Formelt sett har bare fylkeskommunen ansvar for skolebarns transport. Samtidig ser jeg at folk i bygda har etablert et forhold til en transport som har vært i årevis. Og vi skal ikke bare lukke døra igjen, sier fylkesråd for samferdsel i Troms, Terje Olsen.

Han viser til at både kommunen og forsikringsselskapet har ansvar for å gjenoppbygge kaia.

– Når det gjelder dødsfallet regner jeg med de var i kontakt med AMK, og at de gjorde en vurdering ut fra behovet for hjelp, sier Olsen.

– Nå må vi se på dette og få i gang en dialog.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark