Hopp til innhold

Har innført bleierasjonering

Storinnrykk av russiske kunder har ført til restriksjoner på kjøp av bleier i Kirkenes.

Bleierestriksjoner i Kirkenes

Butikkene i Kirkenes har innført bleierestriksjoner for at alle skal få.

Foto: NRK

Hos REMA 1000 i Kirkenes får hver kunde nå bare kjøpt to bleiepakker.

– Vi har ikke greid å få inn nok. Vi valgte derfor å sette en grense så alle som trengte bleier skulle få, sier daglig leder Jørn Malinen ved REMA 1000 i Kirkenes.

Russisk bleiebonanza

Bleiesalget har eksplodert i dagligvarebutikkene i Kirkenes, og det er ikke fordi byen opplever en babyboom.

Årsaken til det noe spesielle tiltaker er nemlig storinnrykk av russiske kunder som hamstrer bleier.

– Hvis vi har nok inne kan vi selge pallevis av bleier. Hvis jeg kan beskrive det som å fylle en god personbil, stasjonsvogn med bleier så er det det vi ser, sier Malinen.

Han forteller at når det gjelder bleier er dette en ny problemstilling, og han har heller ikke hørt om lignende tilstander andre steder.

– Jeg tror nok ikke det har å gjøre med underdekning av bleier i Russland, men heller at vi har en god pris på produktet i Norge.

– Defensivt

Trude Pettersen er en av dagligvarekundene i Kirkenes som reagerer på bleierasjoneringen.

– Jeg skjønner at butikkene har gjort dette som et strakstiltak for å sørge for at alle får litt bleier, men jeg synes det er en veldig defensiv holdning av butikkene, sier Pettersen.

Hun mener butikkene må ta inn nok varer så kundene får kjøpt det de ønsker.

– Det skulle tatt seg ut om de hadde gjort det samme på russisk side av grensen. Det ville blitt ramaskrik om bensinstasjonen i Nikkel skulle ha begrensninger på salget av bensin til norske kunder.

Også Pettersen tror de russiske kundene handler mye bleier i Norge fordi det er billigere og bedre kvalitet enn det de får kjøpt i hjemlandet.

Bedre varetilgang

Bleieskift

Daglig leder ved REMA 1000 i Kirkenes, Jørn Malinen, har ikke hatt nok bleier til alle.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Daglig leder Jørn Malinen ved REMA 100 opplever at de aller fleste har forståelse for restriksjonene. Han kan heller ikke love å oppheve begrensningene riktig ennå, men det ser likevel ut til å bli bedre tider or dem som trenger mye bleier.

Nå har jeg bestilt godt med varer, så nå håper jeg at vi kan oppheve restriksjonene snart.

Og selv om bleierasjoneringen er et nytt fenomen er ikke Malinen ukjent med å legge begrensninger på kjøp av andre varer.

På sesongvarer har vi av og til en grense på hva folk kan få kjøpe, for når det er lav pris så kjøper folk veldig mye. Hvis vi skal ha nok til alle, må vi til tider ha restriksjoner. Det er bakgrunnen for det valget vi gjorde.