Hopp til innhold

Bekymret for vågehvalen ved Svalbard

Greenpeace kaller Regjeringens vedtak om å åpne for fri fangst av vågehval innen fangstområdet for kontroversiell. Årets kvote er på 1.286 hval.

Vågehval innenfor Lauvøya og Tiltrem på Fosen

Vågehvalen er den eneste hvalarten det er fangst på i Norge.

Foto: Bjarne Hansen

– Ved å åpne for fri fangst på tvers av de gamle fangstområdene gjør Regjeringen det lettere for hvalfangerne. De gjør det også på bekostning av føre-var-prinsippet som den internasjonale hvalkommisjonen (IWC) har blitt enig om, sier Truls Gulowsen, leder for Greenpeace i Norge til NRK.

I dag ble det kjent at norske hvalfangere har fått en kvote på 1.286 vågehval i år, og at det innen kvoten blir fri fangst i hele fangstområdet.

IWCs før-var-prinsipp sier at hvalkvoten skal fordeles over hele fangstområdet, for å hindre at for stor del av kvoten tas på små områder.

Bekymret

Greenpeace er bekymret for at en større del av kvoten nå blir tatt ved Svalbard.

Årets kvote er den samme som i fjor. Da deltok 19 fartøy i fangsten der godt under halvparten av kvoten ble tatt. Da fangsten ble avsluttet var 533 dyr fanget.

Fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen (Ap) understreker at regjeringen ønsker å legge til rette for stabilitet og gode rammevilkår for hvalfangstnæringa.

– Vi har med dette fastsatt en kvote som gir sikkerhet for bærekraftig fangst på vågehvalbestanden, sier hun til NTB.

Vågehval

Norge er ett av få land som jakter vågehval.

Foto: ADAM BUTLER / AP

Greenpeace mener regjeringen har gitt etter for press fra hvalfangerne, og sier at Norge må være forsiktige med hvordan de fremstår internasjonalt.

– Norge har allerede reservert seg mot punktet i den internasjonale avtalen som sier nei til kommersiell fangst. når de nå også bryter føre-var-prinsippet, kan det gjøre oss sårbar for kritikk, mener Gulowsen.

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Han mener likevel ikke at hvalfangsten er et stort økologisk problem for Norge, siden omfanget minker.

Tror hvalfangsten vil dø ut

– Vi mener at den norske hvalfangsten vil dø ut av seg selv. Færre kjøper hvalkjøtt, og hvalfangsten ga under 100 årsverk i fjor. Vi mener regjeringen må slutte og kjempe mot utviklingen, og gjøre seg ferdig med hvalfangsten, i stedet fro å seigpine det, sier Gulowsen.

I dag er det bare Norge, Færøyene, Island og Japan som driver kommersiell hvalfangst. Mens det i Norge bare fangstes vågehval, har Island begynt fangst på den truede finnhvalen.

Japan driver sin hvalfangst som forskningsfangst, men kjøttet av hvalene som blir fangstet, blir deretter solgt.

En vågehval blir beskutt av japanske hvalfangere.

En vågehval blir beskutt av japanske hvalfangere.

Foto: JEREMY SUTTON-HIBBERT / EPA

Ingen fare for bestand

Norske havforskere tror ikke en endring i fangstområdene vil få konsekvenser for vågehvalen.

– Dette medfører ingen problemer for bestanden av vågehval i Barentshavet. Det mener forsker Arne Bjørge ved Havforskningsinstituttet.

Havforskerne har gjort en genetisk studie av vågehvalen i det nordøstlige Barentshav, og konklusjonen er klar.

– Det er ingen genetiske forskjeller mellom hvalene som befinner seg rundt Svalbard og de som er andre steder i nordøst.-Atlanteren, sier Bjørge.


– Derfor er det kun et administrativt grep som er gjort ved å fjerne sonegrensa. Tidligere har det vært satt en egen fangstsone med egen kvote for Svalbard.

Denne sonegrensa er nå borte. Det betyr at hvalfangerne kan fange så mange hval de vil ved Svalbard innenfor den totale kvoteramma i 2012.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark