Hopp til innhold

Ekstremt mildt og vått på Svalbard

Longyearbyen ble mandag varmest i landet. Nedbør og mildvær fører til svært stor skredfare på Svalbard.

Fullmåne

Ny-Ålesund fikk to ganger nedbørssnittet for januar i løpet av natt til mandag.

Foto: Linda Bakken

– Det er ikke uvanlig med en mildværsperiode i løpet av vinteren. Det uvanlige er at den er så lang og at det er så vått, sier vakthavende meteorolog ved Svalbard lufthavn, Torgeir Mørk, til NRK.

I dag var Longyearbyen på Svalbard varmest i landet, med 4,5 plussgrader. Det siste døgnet har det også kommet store mengder regn.

I Longyearbyen har det kommet 25,9 millimeter regn det siste døgnet, men i forskningsbyen Ny-Ålesund er det enda mer ekstreme forhold.

– Fra sju i går kveld til sju i morges kom det 64 millimeter nedbør. Det er mye når man tenker på at månedssnittet for januar er 30 millimeter, sier Mørk.

I løpet av et døgn kom det 116 millimeter nedbør i det som er verdens nordligste permanente bosetting.

Stor skredfare

Det milde været og de store nedbørsmengdene fører til stor snøskredfare.

– Skredfaren i terrenget er åpenbart stor. Vi må på det sterkeste oppfordre folk til å ikke dra ut i terrenget, men holde seg i byen, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard til NRK.

gjørmeras i Longyearbyen

Gjørmesraset i Longyearbyen.

Foto: Kjersti Strømmen

To sørpeskred

Det har i løpet av dagen gått to sørpeskred i området rundt Longyearbyen. Ved 12.30-tiden fikk Sysselmannen melding om at et sørpeskred hadde gått over veien ut til flyplassen.

– Skredet har gått på oversiden av Burmaveien, krysser veien til flyplassen og går helt ut til fjorden. Vi har stengt veien ut til flyplassen, sier assisterende sysselmann lars Erik Alfheim til NRK.

Sysselmannen og Bydrift i Longyearbyen har folk ute for å få oversikt over omfanget av skredet. De holder øye med andre snørenner i fjellet over veien. Alfheim frykter at det vil gå flere skred.

Også i natt ble det utløst et sørpeskred i Vannledningsdalen i sentrum av Longyearbyen.

Flere stengte veier

Veien opp til Longyearbyen skole ble stengt etter skredet. Den er fremdeles stengt, etter å ha vært åpnet i forbindelse med skoletrafikken i morgentimene.

Ifølge Svalbardposten har også veien ut til Gruve 7 i Adventdalen blitt stengt like utenfor Longyearbyen. Årsaken er at det har gått flere skred i sidedalene til Adventdalen.

Ingen personer er tatt i skredene.

Stor skredfare

gjørmeras i Longyearbyen

Veien opp til Longyearbyen skole ble stengt etter skredet. Den er fremdeles stengt, etter å ha vært åpnet i forbindelse med skoletrafikken i morgentimene.

Foto: Kjersti Stømmen

Det har det siste døgnet vært mildvær og mye regn på Svalbard. Sysselmannen jobber nå med forebyggende arbeid, for å unngå at folk utsetter seg for fare.

– Det blåser veldig, opp mot 20 meter i sekundet. Vi har derfor ikke fått sendt opp helikopter til å undersøke skredfaren, sier Alfheim.

Ved 14.30-tiden i ettermiddag var veien mellom flyplassen og byen fremdeles stengt.

Det milde været kommer av et høytrykk som ligger over Nord-Skandinavia, som blokkerer passasjen av lavtrykk og sender dem nord til Svalbard.

Ingen sjøis

Utover uka kan folk på Svalbard vente seg gradvis kjøligere vær, med temperaturer ned mot null grader.

– Sånn som det ser ut nå, ligger snittemperaturen for januar i år mellom ti og elleve grader over det vi vanligvis har, sier Mørk.

Det får konsekvenser for sjøisen. Det er litt is på Østkysten av Spitsbergen, mens vestkysten er isfri, noe som er veldig uvanlig.

– Du må opp mot 82 grader nord, nord for Svalbard for å finne særlig mye is, sier Mørk.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark