Hopp til innhold

Heksebrenning blir opera

Hekseprosessene i Finnmark skal dramatiseres i en nyskrevet opera.

Heksemonumentet i Vardø

Vardø var åsted for noen av de verste hekseprosessene i Europa, og har fått sitt eget heksemonument. Nå blir historien opera.

Foto: Jan Sverre Ulle

Stykket «Heksehammeren» får premiere i Berlevåg i Finnmark 10. mars, og det er skrevet av komponist Ragnar Rasmussen og Ragnar Olsen.


Stykket skal også innom Operaen i Bjørvika i Oslo, før det settes opp som fullskala oppsetning under Nordlysfestivalen i Tromsø neste år.

Det er Sangkraft Berlevåg som står bak nyskapningen. De ble opprettet etter suksessen med «Heftig og Begeistret», filmen om Berlevåg mannssangforening.

Heksebrenning

En voldsom og brutal menneskejakt fant sted i Finnmark på 1600-tallet. Sett ut fra det lave innbyggertallet foregikk noen av de verste hekseprosessene i hele Europa her.

Disse historiske hendelsene er utgangspunktet for en nyskrevet historie om ei kvinne som har fått navnet Sigrun Persdatter.

– Hun er satt sammen av flere karakterer og av ting som virkelig skjedde i Vardø på denne tida. Det handler blant annet om folk som endte opp på bålet, sier Rasmussen til NRK.

Han er fra Vardø, men er mest kjent for sitt internasjonalt anerkjente arbeid som dirigent.

Og det blir brenning også i operaen.

– Det ender med det, det er vel ingen hemmelighet hva som er utgangen, sier Rasmussen.

Ideologi

Vokal Nord dirigeanta Ragnar Rasmussen

Ragnar Rasmussen er en av to som står bak operaen.

Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Rasmussen har fått med seg visesanger, oversetter og ordkunstner Ragnar Olsen til å skrive librettoen.

Han er opptatt av å få fram ideologien og fundamentalismen bak hekseprosessene.

– Jeg har blant annet brukt Rune Blix Hagen som konsulent for manuset. Han er jo den som vet mest om hekseprosessene i Nord-Norge.

– Finnmark er sterkt representert, og det henger sammen med ideen om at trolldommen kom fra nordområdene. Det var en forestilling ute i Europa om dette mørke ultima thule hvor onde makter rådde. De hadde til og med funnet nedgangen til helvete, det var like ved Domen i Vardø, sier Olsen.

Aktuelt i dag

Ragnar Olsen

Visesanger Ragnar Olsen er opptatt av å få fram fundamentalismen som lå bak hekseprosessene.

Foto: NRK

Rasmussen er også opptatt av at hekseprosessene er aktuelle også i dag.

– Jeg ser dette veldig klart for meg. Jeg er oppvokst i Vardø, og på en måte lever disse historiene i lokalsamfunnet. Etter hvert som man blir eldre så ser man ting i et annet perspektiv.

– Det er jo ikke så lenge siden, og det handlet om ekte mennesker, fryktelige skjebner og vanvittig overtro. Det er utrolig at det går an. Nå sitter på og ser på internett og nyheter at folk dømmes til døden for trolldom rundt i verden. Hele tiden har det ligget i bakhodet at temaet er veldig aktuelt, sier han.

Og den internasjonale interessen for operaen er også til stede. Allerede nå jobbes det med engelsk og tysk oversettelse.

Fullskala

Dronning Sonja tilstede ved den offisielle åpningen av Steilneset, minnested over hekseprosessene. Til høyre samferdselminister Magnhild Meltveit Kleppa, til venstre veidirektør Terje Moe Gustavsen.

Dronning Sonja var til stede da heksemonumentet i Vardø ble åpnet.

Foto: Junge, Heiko/Scanpix

Premieren i mars blir konsertant, med solister, kor, noen få musikere og enkel scenografi.

Solistene blir Trond Halstein Moe, Berit Norbakken Solset, Knut Iversen og Fredrik Aksel Berg.

Under Nordlysfestivalen i Tromsø blir «Heksehammeren» derimot satt opp som fullskala opera.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark