Hopp til innhold

– Ungdommene spiller russisk rulett med egen helse

Ved Vadsø videregående skole kjenner flere av ungdommene til jevnaldringer som bruker «barbiedopet». Statens legemiddelverk advarer mot ukjente bivirkninger.

Melanotan

Melanotan, eller «barbiedop», som sprøytes inn i magen ser ut til å blitt en trend i Vadsø. Statens legemiddelverk mener det er å spille russisk rulett med egen helse.

Melanotan ble først fremstilt i USA på 1980-talet. Det er et syntetiskt hormon som sprøytes inn i kroppen for at huden ska bli brunere. Det kalles populært for «barbiedopet» fordi det demper appetitten og øker sexlysten.

– Det er mye av det i byen og spesielt om sommeren. Det er veldig populært, sier elev ved Vadsø videregående skole Joakim Hansen (17).

– Det er mange som tar så mye at det lyser «barbiedop» av dem. Det ser veldig unaturlig ut etter hvert når det begynner å bli oransje og ikke solbrunt.
I begynnelsen ser du jo skitten ut i ansiktet, sier Hansen.

Også medelev Oda Schultz (17) er kjent med andre som bruker det.

– Det er jo sprøyter som man stikker i magen før man tar solarium for å bli brunere. Men det er jo ikke bare det, man blir tynn også, sier hun.

Russisk rulett med egen helse

Melanotan er ikke ulovlig å inneha, men ulovlig å selge og importere i Norge, EU og USA. Allikevel er stoffet bare ett tastetrykk unna. Et enkelt søk på internett viser flere nettsted som leverer Melanotan med Posten i Norge.

Det store problemet er at ingen vet effektene ved bruk av stoffet over lang tid, sier Gro Ramsten Wesenberg, direktør ved Statens legemiddelverk.

– Jeg pleier å si at de spiller russisk rulett med egen helse. Man injiserer et stoff som man har kjøpt andre steder enn på apoteket. Et stoff som man egentlig ikke vet hva er fordi ingen har kontrollert det. Vi vet ikke hva virkningene på kroppen er etter lang tids bruk.

At stoffet er så enkelt å innføre gjør det vanskelig å kontrollere. Statens legemiddelverk samarbeider med tollvesenet.

– Tollen stopper en del av disse sendingene når de kommer fra utlandet. Politiet kan, om de har kapasitet, etterforske de som importerer og de som selger til andre. Ettersom disse nettsidene ligger i utlandet så er det å komme med informasjon nesten det eneste vi kan gjøre, sier Wesenberg.

Ukjent for skolens ledelse

En annen elev ved Vadsø videregående forteller NRK at flere er helt åpne med sitt bruk. Et eksempel på en statusoppdatering på Facebook kan være: «Nå tar jeg 10 mg Melanotan».

Allikevel er ikke dette kjent blant skolens ledelse.

– Så langt så er jeg ikke kjent med at noen elever som har vært opptatt av det i alle fall, sier Gerdhild Nilsen PPT-rådgiver ved skolen.

I de voksnes korridorer snakkes det ikke om stoffet.

– Nei det har ikke vært en aktuell problematikk så langt og vi har heller ikke snakket om det, sier Nilsen.

Vadsø videregående skole

Blant elevene ved Vadsø videregående skole råder det full åpenhet om melanotanbruken, men lærerne er ikke kjent med det.

Foto: Kjersti Lien / NRK


Flere nyheter fra Troms og Finnmark