Hopp til innhold

– Felle kan være løsningen på lakselusproblemet

Forskere ved havforskningsinstituttet arbeider nå med en lakselusfelle som kan være med å bekjempe oppdrettsnæringens store skrekk.

Lakselus

Lakselus er et stort problem som er vanskelig å få bukt med for oppdrettsnæringen.

Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

Problemene med lus er en av næringens største utfordringer. Det har vært snakk

om lukkede anlegg, anlegg på land og andre metoder for å løse problematikken.

Men nå har Anne Berit Skiftesvik og Howard Browman ved havforskningsinstituttet utviklet en ny type lusefelle.

– Vi har kartlagt hvilke sanser lusen bruker på å finne laksen. Så prøver vi å lure lusen med å gi de falske signaler sånn at den går i fellen i stedet for på laksen og på den måten prøver vi å redusere mengden lus i vannet, sier Skiftesvik.

Håper på suksess

Prosjektet har fått penger fra forskingsrådet og Norsk Designråd. Designfirmaet Eker Design utvikler en prototype som vil være ferdig til våren og Skiftesvik håper den blir en suksess.

Vi prøver å lage en felle som er billig og lett i bruk. Det er det som er målet. Hvis det er store kompliserte ting så blir den sikkert ikke tatt i bruk. Den må være lett for oppdretterne å bruke og lett å skifte ut dersom det skulle være nødvendig, sier Skiftesvik.

Bransjen følger spent med og Ketil Rykhus som er nasjonal koordinator for næringens lusebekjempelse håper fellen blir en realitet.

– Ideen er i utgangspunktet veldig spennende hvis det viser seg å ha den effekten som de mener at den har. Da er det i høyeste grad interessant, men det kreves at det kan dokumentere en viss effekt, sier Rykhus.

Avlaste miljøet

Ketil Rykhus

Nasjonal koordinator for næringens lusebekjempelse Ketil Rykhus følger spent med på utviklingen av fellen.

Foto: Aleksander Ødegård / NRK

Skulle havforskningsinstituttet ha behov for penger tror Rykhus at næringen vil være med på å finansiere prosjektet.

– Det veldig mange selskap som er aktive på å bruke mye midler på denne problematikken så i den grad havforskningsinstituttet har behov for midler så tror jeg det vil være interessenter som vil bidra, sier Rykhus.

I dag brukes det kjemikalier som påvirker miljøet og kan lede til resistens hos lusen. Skiftesvik håper fellen vil være med å avlaste miljøet.

Vi håper bruken av disse fellene vil være med på å redusere bruken av kjemikalier. Det er i hvert fall en metode som ikke belaster miljøet på noen som helst slags måte, sier Skiftesvik.

Blir aldri kvitt lakselusen

Med en ny type felle skulle man tro at det er løsningen på luseproblemene som næringen sliter med, men Skiftesvik tror ikke den alene vil løse denne problematikken.

Det blir en del løsning sammen med andre ting. På Vestlandet så kan det være i kombinasjon med leppefisk, lengre nord kan det være rognkjeks, men vi vil aldri bli kvitt lakselusen, men vi kan gjør det vi kan for å redusere problemet, sier Skiftesvik.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark