Hopp til innhold

– Mulig å drive lønnsom fiskeindustri

Daglig leder i Honningsvågkonsernet Cape Fish Group, Bjørn Ronald Olsen mener det er fullt mulig å drive lønnsom fiskeindustri i Nord-Norge.

Kongekrabber

Cape Fish Group i Honningsvåg har lagt om produksjonen og tjener penger på blant annet kongekrabbe.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Ulønnsom drift er årsaken til at Aker Seafoods valgte å skille trålflåten fra filetanleggene i to forskjellige selskap.

– Vi har tapt 70 millioner kroner i Norge i perioden 2006 til 2010, og det kan ikke fortsette, sier konsernsjef i Aker Seafoods Thomas Farstad.

– Tjener penger i Nord-Norge

Aker Seafoods valg om å skille trålerne sine fra landanleggene i to separate selskap, skapte en debatt om hvorvidt det er mulig å tjene penger på fiskeindustri i Nord-Norge.

Bjørn Ronald Olsens selskap Cape Fish Group driver med gode resultater, og Olsen mener dette vil fortsette.

– Vi har veldig mange bedrifter i Finnmark, og ikke bare i Finnmark men også i Troms og Nordland som tjener penger og fortsatt vil tjene penger, sier Olsen.

– Jeg synes det er et lite nyansert bilde. I det siste har man fokusert på et konsern som har hatt problemer i lang tid. Så det negative bildet er ikke riktig. Det blir feil fokus slik det er nå, sier han.

La om produksjonen

Mens Aker Seafoods har satset på filetproduksjon har Olsens selskap satset på å produsere og eksportere saltfisk, klippfisk, tørrfisk og krabbe.

I Nordkapp har han 35-60 ansatte og over de siste ti årene har konsernet hatt et overskudd på 25 millioner kroner.

– Vi har jo valgt å være fleksible. Vi hadde jo også filetproduksjon frem til i 1997-98 og da var vi 95 ansatte, men vi så egentlig hvordan det var allerede den gang og at markedssituasjonen ble mer og mer vanskelig, sier Olsen.

– Vi har ikke vært flinke nok

Thomas Farstad

Konsernsjef i Aker Seafood Thomas Farstad mener de ikke har vært flinke nok til å følge utviklingen i fiskeindustrien.

Foto: Baard Ek / Marine Harvest

I dag taper filetindustrien penger på grunn av økt konkurranse fra Kina, og konsernsjef i Aker Seafoods Thomas Farstad innrømmer at de ikke har vært flinke nok til å tilpasse seg denne utviklingen.

– Vi i vårt selskap må bare erkjenne at vi ikke vært spesielt flinke til å tilpasse oss den utviklingen når det gjelder landindustrien. Det er en av de tingene vi må se på videre i vårt arbeid, sier Farstad

Forstår Aker

Cape Fish Group har satset bredt og tjener penger på det meste dem driver med, og Olsen mener det er viktig å ha flere føtter å stå på.

– Det er ofte slik at et år kan man tjene gode penger på krabben og neste år så taper man penger, men da er det en annen fot som skal tjene penger. Det med å ha flere føtter å stå på tror jeg er viktig innen fiskerinæringen.

Aker Seafoods valg om å skille landanleggene fra trålerne sine møter likevel forståelse hos Olsen, som ville gjort det samme hadde han vært i en slik situasjon.

– Når der er noen som taper penger burde de ta konsekvensen av det og det er faktisk det Aker Seafoods gjør i dag. Man burde prøve å legge ned en del av produksjonen eller gjøre andre ting. Det er helt riktig og jeg ville gjort nøyaktig det samme, sier Olsen

Endrer konkurransebildet

Olsen håper nå at dagens regler om leveringsplikt ikke blir endret, slik det ropes om fra flere hold, men håper politikerne gjør det rette valget for næringas del.

– Jeg synes det er beklagelig og det vil være synd dersom politikerne begynner å lage spesielle regler for enkeltbedrifter. Da forrykker man konkurransebildet og det blir helt feil, sier Olsen.