Hopp til innhold

For mange må ha fedmeoperasjon

Ved Nordlandssykehuset rekker de bare ta unna en tredjedel av pasientene som trenger fedmeoperasjon. Det betyr store ekstrautgifter.

Overvekt, fedme

Helse Nord har store utgifter til fedmeoperasjoner fordi mange pasienter må sendes til Østlandet.

Foto: ScanStockPhoto

Alle pasientene som henvises til operasjon, men som sykehuset ikke rekker å ta, må nemlig sendes til Østlandet for å bli operert ved private klinikker.

Det betyr enorme ekstrautgifter for Helse Nord, og klinikksjefen ved Nordlandssykehuset mener de trenger mer penger for å greie å ta unna.

– Det er snakk om bevilgninger for å få nok fagfolk til å ta seg av disse ganske krevende problemstillingene, sier Geir Tollåli til NRK.

LES OGSÅ:

Økende

Nordlandssykehuset

Nordlandssykehuset har som mål å operere 120 overvektige i år. Det er langt færre enn de har fått henvist.

Foto: Dan Henrik Klausen / NRK

Ved Nordlandssykehuset har de som mål å operere 120 pasienter i år. Det er langt fra alle henvisningene de har fått.

– Hittil i år har vi mottatt 357 søknader for å behandle folk med sykelig overvekt, sier klinikksjefen.

Det er hundre flere henvisninger enn i hele fjor.

– Vi trodde vi var på toppen av tilstrømninga med nye pasienter, men det ser ikke sånn ut. Det er en stor pasientgruppe som nå kommer til syne, sier Tollåli.

LES OGSÅ:

Omfattende inngrep

En fedmeoperasjon går ut på å koble ut en del av tynntarmen og gjør magesekken mindre. Det er et drastisk inngrep som gjør at man ikke klarer å spise like mye som før.

– Vi tror det skyldes mindre fysisk aktivitet, og andre kostvaner. Gjennomsnittsvekta i befolkninga har økt. Vi ser den samme utviklinga nå som vi så i USA for 20 år siden, sier Tollåli.

LES OGSÅ: