Hopp til innhold

Kina benekter å ha hacket satellitter via Svalbard

Kineserne mener amerikanerne har skjulte motiv, når de beskylder Kina for å ha hacket den norske satellittstasjonen på Svalbard.

Illustrasjon SvalSat

Illustrasjon: Svalbard er den eneste plassen i verden hvor man kan hente ned data hver gang satellitter i polar bane passerer.

Foto: Nordisk Film

NRK meldte i forrige uke at to amerikanske satellitter ble forstyrret minst fire ganger mellom 2007 og 2008, ifølge en amerikansk rapport laget av den amerikanske kommisjonen for kinesisk økonomi og sikkerhet.

Men nå slår kineserne tilbake, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

For ifølge den amerikanske rapporten, så ble ikke hackingen sporet tilbake til kineserne, men den amerikanske kommisjonen mente at teknikken var «konsistent med det kinesiske militæret sitt språk.»

– Amerikanerne har skjulte motiv

Talsmann Hong Lei i kinesisk UD.

Talsmann Hong Lei i kinesisk UD mener den amerikanske kommisjonen farer med løgn.

Foto: FREDERIC J. BROWN / Afp

Talsmann for utenriksdepartementet i Kina, Hong Lei, mener at den amerikanske komiteen alltid har sett på Kina med fargede linser.

– Denne rapporten er usann og har skulte motiver. Den er ikke verd en kommentar, sier han til Reuters.

Viktig rapport

Svalsat

SvalSat på Svalbard: Her lastes det ned informasjon fra flere satellitter. Denne informasjonen sendes så videre fra Svalbard til kunder av SvalSat.

Foto: Bård Wormdal / NRK

Rapporten det strides om, som først offentliggjøres neste måned, er en årlig rapport til den amerikanske kongressen, og er en av de viktigste kildene de har for å vurdere det kinesiske militærets kapasitet.

Viktig punkt for nedlasting

SvalSat

SvalSat er et viktig punkt for nedlasting av data fra satellitter. Men Kongsberg Satellite Services, som driver SvalSat, mener hackingen er umulig.

Foto: Richardsen, Tor / SCANPIX

Svalbard Satellite Service, også kjent som SvalSat, er verdens største kommersielle bakkestasjon for nedlasting av data fra satellitter.

Satellittene Terra og Landsat, som er blitt hacket, gav viktig informasjon om utvikling av sandstormen under invasjonen av Irak i 2003, og USA alltid har hevdet at Landsat har stor sikkerhetspolitisk verdi.

– Ikke mulig å hacke SvalSat

Ifølge rapporten kan hackerne har benyttet seg av internettilgang for å komme seg inn på satellittene.

Vise administrerende direktør, Jan-Petter Pedersen ved Kongsberg Satellite Services (Ksat), avfeier noen form for hacking.

– Det er rett og slett ikke mulig, sier han om hacking av satellittstasjonen på Svalbard.