Hopp til innhold

Russiske operastjerner opptrer i Norge for første gang

Et av verdens fremste operahus setter for første gang opp en full forestilling i Norge.

Il Viaggio a Reims

I Rossini-operaen Il Viaggio a Reims er det blant annet en hvit hest på scenen.

Foto: Marinsky-teateret

Nordlysfestivalen i Tromsø har gjort det igjen.

I januar neste år kan de by på opera i ypperste klasse når det verdensberømte Mariinsky-teateret fra St. Petersburg besøker byen, med Rossini-operaen Reisen til Reims.

– Det umulige ble mulig

– Da Mariinsky-balletten besøkte Nordlysfestivalen i 2010 var dette en umulighet som ble mulig. Det å gjenta det umulige er det festivalen nå gjør. Det sier koordinator Jens-Eirik Larsen, som har vært med på å gjøre samarbeidet mellom St. Petersburg og Tromsø mulig.

– Nordlysfestivalen i Tromsø er bitte liten, mens Mariinsky er Russlands kulturelle juvel, og besitter arvesølvet i russisk kulturhistorie. Men de har vært ydmyke i det høye nord, og sagt at vi vil samarbeide med dere selv om dere er i en annen liga.

Festivalen leverte varen i 2010, og balletten var hysterisk fornøyd med å være i Tromsø. Derfor blir dette gjentatt, sier Larsen.

– Maestroen selv, Valery Gergiev, har nå sagt at «denne forestillinga kan vi få inn i Kulturhuset i Tromsø, så vi tar den med», forteller Larsen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Leter etter en hvit hest til scenen

Video Mariinsky-teateret til Tromsø - igjen

VIDEO: Mariinsky-teateret til Tromsø - igjen.

Oppsetningen er en fullskala opera med stort ensemble og orkester. 14 solister kommer til Tromsø.

Reisen til Reims, eller Il Viaggio a Reims som den heter på originalspråket, blir regissert av franskmannen Alain Maratrat. Operaen er en co-produksjon med det prestisjetunge Theatre Châtelet.

Il Viaggio a Reims

Operaen ble skrevet av den italienske komponisten Gioachino Antonio Rossini, og spilt for første gang i Paris i 1825.

Foto: Mariinsky

Operaen er satt opp i både Paris og St. Petersburg før, og har vunnet en rekke priser.

I originaloppsetningen er det en hvit hest på scenen, men om festivalen har castet en hest til forestillinga er foreløpig uklart.

– Jeg vet at Nordlysfestivalen har kjørt rundt i bygdene rundt Tromsø og lett etter hvite hester, men statusen for hesten er ikke avklart. Men den franske regissøren, Alain Maratrat, er veldig opptatt av at det skal være en hest på scenen, forteller Jens-Eirik Larsen.

Russiske juveler

Mariinsky-balleten

Det russiske Mariinsky-teateret har tidligere besøkt Tromsø med sine ballettstjerner. Dette bildet er fra Nordlysfestivalen i 2010.

Foto: NRK

Det ble omtalt som en sensasjon da Mariinsky-balletten besøkte Tromsø under Nordlysfestivalen i 2010.

Billettene ble revet bort på en time, og publikum ringte fra både inn- og utland for å sikre seg forestilling med et av verdens beste ballettensembler.

Mariinsky-teateret i St. Petersburg en av Russlands viktigste kulturinstitusjoner. Når stjernene opptrer i utlandet skjer det som regel i metropoler som London, New York og Tokyo.

Ikke for folk flest?

– Vi har hatt løpende kontakt med Mariinsky i flere år, sier festivalsjef Ulf Jensen. Utfordringa har vært at Tromsø egentlig ikke har et stort nok hus.

Dette er jo en opera som har en veldig artig historie fordi den var skrevet til innsettelsen av en konge i 1825. Den var egentlig ikke ment å brukes flere ganger og forsvant ut av historien.

Men så fant musikkforskere igjen fragmenter av operaen på 70-tallet, og det ble gjenskapt til en helhet som hadde ny premiere i 2005, forteller Jensen.

Forestillinga kan imidlertid bli en dyr fornøyelse.

– Jeg er nødt til å gjøre oppmerksom på at dette blir ikke en forestilling på billigsalg. Operaforestillinger koster enormt mye penger, og den er nødt til å bli dyr for at man skal komme i mål. Men vi skal forsøke å unngå at billettprisen blir firesifret, sier Jensen.

En av årsakene til at den blir så dyr er at Tromsø har et så lite kulturhus at det blir få publikummere å dele kostnaden på.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark