Hopp til innhold

Russland annonserer nye planer for kjernekraftverk

Russerne konkretiserer planene for nytt kjernekraftverk 20 mil fra norskegrensen, som skal erstatte gamle reaktorer. Bellona er ikke begeistret for planene.

Kola reaktor

En modell av dagens kjernekraftverk på Kola. Bygningen til venstre skjule de eldste reaktorene.

Foto: Morten Ruud

Sjef for Rosatom, det statlige russiske atomselskapet, Sergey Kiryenko, besøkte denne uken Kolahalvøya, og bekreftet finansieringen av den så kalte kjernekraftverket Kola NPP-2 allerede neste år. Det melder Barentsobserver.com.

– 230 millioner rubler (41 millioner kroner), er satt av til en forhåndsstudie i 2012, sa Kiryenko til russiske reportere.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innen 2015

Ifølge Barentsobserver.com bekreftet Kiryenko at byggingen av den første reaktoren kommer til å starte i 2015, og vil inneholde reaktorer som er tre ganger så kraftige som de som befinner seg i det gamle kjernekraftverket på Kola i dag.

Planen er å stenge ned de to eldste reaktorene som nå kjøres på Kola. De har lenge vært omstridt, og har skapt engstelse blant norske myndigheter i lang tid.

Ser ikke behovet

Nils Bøhmer

Atomfysiker og daglig leder i Bellona, Nils Bøhmer, mener behovet på Kolahalvøya for kjernekraft ikke er det samme lengre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

De eksisterende kjernekraftverket på Kola forsørger i dag 50 prosent av energibehovet på den russiske halvøyen.

Nils Bøhmer, daglig leder i Bellona, ser ikke behovet for en opprustning av kjernekraft på den russiske siden.

– Det er ikke lengre like store kraftbehov på Kola. Mye av industrien går for halv maskin, så jeg mener dette ikke er nødvendig.

– Men ville det vært positivt å erstatte de gamle reaktorene på Kola?

– Så vidt man klarer å stenge de gamle reaktorene så ville det vært et skritt i riktig retning. Men problemet med den russiske sikkerhetskulturen blant russiske operatører, og problemet med atomavfallet forsvinner ikke, sier han.

Lenge vært planer

Han forteller at det helt siden 90-tallet har vært snakk om offentlige planer for å bygge nytt kjernekraftverk.

– Men jeg tror det ikke før jeg ser det. Men dette viser at det er en aktiv tanke på utbygging i Russland når det kommer til kjernekraftverk.

Lite atomdiskusjon

I land som Tyskland, Italia, Spania og Japan har det vært diskusjon om satsingen på atomkraft etter ulykken ved Fukushima, men i land som Russland er ikke diskusjonen like stor, sier Bøhmer.

– Det er to leirer i landene med kjernekraftverk. Men i i land som Russland, Frankrike, USA og England, så ser man ikke den store endringen. For Russland har det noe med at man ikke har den samme frie diskusjonen og informasjonen, sier Bøhmer.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark