Hopp til innhold

– Et reint bonanza av et hav

Barentshavet er både reint og rikt på dyreliv, viser overvåkning av havområdet.

Barentshavet
Foto: Kystvakten

Overvåkingsgruppen for Barentshavet og Norskehavet er nå klar med sine resultater for 2011.

Konklusjonene er at Barentshavet er svært produktivt til å være så langt nord. Den høye algeproduksjonen gir grunnlag for svært tallrike bestander av noen få fiskearter, først og fremst lodde, torsk og sild.

Barentshavet huser rundt 16 millioner sjøfugl, også disse dominert av noen få arter.

Sårbart for enkelte arter

Flere av sjøfuglbestandene i Barentshavet er derimot i nedgang. Verst er det for lomvi og krykkje, og da særlig i den sørvestre delen av området. Lenger nord og øst i området er situasjonen noe bedre.

Årsakene er ukjent, men antas for krykkje å skyldes store endringer i hele det nordlige Atlanterhav, ifølge Havforskningsinstituttets hjemmeside .

Forurensing

Økosystemene i Barentshavet utsettes for forurensning som transporteres med luft- og havstrømmer. Torskelever viser relativt høye verdier av noen miljøgifter, som dioksiner. For torskefilet er det likevel lave verdier av kvikksølv, kadmium, bly og radioaktive stoffer.

Generelt sett er nivåene av miljøgifter lave i forvaltningsplanområdet med unntak av noen stoffer i toppredatorer, og Barentshavet er for tiden et reint og rikt hav med god sjømattrygghet., heter det fra Overvåkingsgruppen for Barentshavet og Norskehavet.

Overvåkingsgruppen er opprettet som en del av arbeidet med oppfølging av forvaltningsplanene for Barentshavet og Norskehavet og ledes av Havforskningsinstituttet.