Hopp til innhold

Dette forsøpler havbunnen langs kysten

Det er en betydelig økning i gamle fiskeredskaper som blir liggende i sjøen. Nå har Fiskeridirektoratet vært på opprydningstokt.

Garn opprenskningstokt

Dette er bare deler av de mer enn 1100 garnene som ble funnet under opprenskningstoktet

Foto: Fiskeridirektoratet

Fiskeridirektoratet er bekymret etter at store mengder fiskeredskaper ble funnet på havbunnen under årets opprydningstokt langs kysten.

Ifølge toktleder Gjermund Langedal har det de to siste årene vært en betydelig økning i fiskeredskap som har blitt tatt opp.

Krabbeteine opprenskingstokt

Krabbeteine med innhold som ble tatt opp.

Foto: Fiskeridirektoratet

LES OGSÅ:

– Store verdier

Over 1100 garn, 54 kongekrabbeteiner med rundt 12 000 krabbe. 13 kilometer trålwire, nesten like mye tau, og 40 kilometer med liner ble fangsten da Fiskeridirektoratet i sommer var på oppryddingstokt langs norskekysten.

Krabbe i garn under opprenskningstokt

Krabber i garn ble også dratt opp.

Foto: Fiskeridirektoratet
Garn opprensningstokt

Garnene representerer en stor verdi for fiskerne. Likevel meldes de ikke som tapte.

Foto: Fiskeridirektoratet

– Det er for så vidt overraskende at det er så store mengder. Vi ser dette i et perspektiv, og hvis vi tenker garn, så har garn og garnlenker store verdier for den enkelte fisker. Dette representerer tap. Og vi går ikke og tror at noen fiskere mister dette med vilje, langt derifra, sier Langedal.

Mye tatt utenfor Troms og Finnmark

I tillegg til det mindre utstyret ble en helt brukbar seinot dratt opp utenfor Havøysund.

Mye av utstyret ble tatt utenfor Troms og Finnmark, men dette har trolig sammenheng med stor fiskeriaktivitet i disse områdene sier Langedal.

– Samlet mengde for Troms og Finnmark er betydelig, men det er ikke dermed sagt at man er verre her enn andre steder. Vi tar opp mest i de områdene hvor aktiviteten er mest intensiv gjennom året, der det er mye bruk i sving, og områder som er gode og viktige fiskefelt.

Varsler ikke når man mister utstyr

Sammen med Kystvakta har Fiskeridirektoratet etablert et meldingssystem hvor fiskere kan melde fra om utstyr de har mistet, men ifølge Langedal er dette et tilbud som blir lite brukt.

– Vi syns det er litt dumt når vi yter denne gratistjenesten for å redde fiskefeltene at man ikke kan melde inn bruket sitt om man mister det. Men jeg må også legge til at det er noen som er veldig flinke, og det setter vi stor pris på, sier han.