Hopp til innhold

Er app eller rop best?

Elgen går farlige tider i møte. Jakttida nærmer seg, og jegerne tar stadig i bruk nye, tekniske hjelpemidler for å lokke fram elgen. Men lar skogens konge seg lure ...?

Video ELGLOKKING

Se jegerne teste ut nye og gamle metoder.

De fleste jegere bruker en eller annen form for hjelpemidler for å lokke fram elgen, ifølge Svein Andresen hos Andresens Vaabenforretning og jeger Børre With.

Sammen med NRK har de dratt til Håkøya, noen kilometer fra Tromsø, for å forsøke å lokke fram elgen ved hjelp av tradisjonelle rop – og litt mer moderne metoder.

Elglokking

Børre With viser fram moderne lokkeutstyr.

Foto: Trygve M. Andreassen

App

En av de nyeste triksene for jegere på jakt, er en egen applikasjon, eller et program, til smarttelefonen, laget av Norges Jeger- og Fiskerforening (NJFF).

I tillegg til oversikt over alle skytebaner, info om tidevann, sola og månefaser og diverse tips, består den av 35 dyrelyder som kan brukes for å lokke - eller som inspirasjon til å lære seg lokking.

NJFF håper appen skal bli en snakkis i jakthyttene i år.

Når jegerne tester den som lokkemetode, konkluderer de imidlertid med at lyden er så lav på telefonen at de helst burde hatt med seg eksterne høyttalere.

LES OGSÅ:

Elgen dukker opp

Og elgen kom. Faktisk to stykker.

Elg

Elg bak trærne på Håkøya.

Foto: Trygve M. Andreassen

Men hva som har lokket dem fram – det nye eller det gamle – er vanskelig å bevise. Kanskje ingen av delene.

– Det ene dyret lå jo, så de har nok ligget der mens vi testet lokkinga, ler Andresen, som likevel velger å tro det er lokkinga som har fått dem fram.

Hvilke metoder bruker du på jakt? Og har du tro på moderne teknologi i jakta? Si din mening under!

LES OGSÅ:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark