Hopp til innhold

Ikke farlig stråling

Statens Strålevern beroliger bekymrede vardøværinger etter at forsvarets radaranlegg har skadet biler.

Radar

Radaranleggene ligger tett ved husene i Vardø.

Foto: Fredrik Norum / NRK

Det at radaranleggene i Vardø kan slå ut elektronikken i en bil har skremt folk i byen. Flere personer NRK har vært i kontakt med er usikre på hva slags helsemessige konsekvenser strålingen kan få for dem.

Tidligere denne uken kunne NRK fortelle om en ansatt ved anlegget som hadde fått hele det elektroniske systemet i bilen ødelagt av strålingen fra radaren.

Les også: Militær radar slo ut bilelektronikk

Kommunikasjonssjef i Forsvarets informasjonsinfrastruktur, Knut Grandhagen, kunne bekrefte at dette var et problem som var kjent for forsvaret.

– Dette er en sak mellom kjøretøysprodusent og bileier. Kjøretøyet det er snakk om er spesielt sårbart for dette problemet.

– Ikke farlig
Merete Hannevik

Seksjonssjef i Statens Strålevern Merete Hannevik mener lokalbefolkningen ikke trenger å bekymre seg for stråling fra radaranleggene i Vardø.

Foto: Statens strålevern

I 2009 gjorde Statens Strålevern undersøkelser ved anlegget for å kartlegge strålingen. Seksjonssjef i Statens Strålevern Merete Hannevik sier ingen ting har endret seg siden den gang.

– Og da testet vi verst tenkelige situasjon. Vi rettet radaren så lavt mot horisonten som mulig, i den retningen som ga høyeste verdi. Og verdiene der ligger altså på godt under en promille av grenseverdien.

Og selv om folk registrerer at radaren også slår inn på babycall og radiosignaler, avviser hun at vardøværingene har grunn til bekymring.

– Det ble nedsatt en ekspertgruppe fra forsvarsdepartementet nettopp fordi man var engstelig for folk som hadde jobbet med radar i forsvaret, og det var da folk som hadde jobbet inne på radaranleggene. Konklusjonen der var at man ikke klarte på grunnlag av målinger som var gjort, eller forskningen man gjennomgikk, å finne ut at disse radarstrålingene ga noen form for helserisiko.