Hopp til innhold

– Jeg kunne føle at den knuste skallen min

Patrick Flinders (16) forteller om hvordan isbjørnen angrep på Svalbard 5. august.

Havnet i isbjørnens gap

Patrick Flinders snakker nå om isbjørnangrepet.

Foto: Scanpix/SWNS.com

– Alt jeg hørte var meg og Scott som skrek, ropte og bannet. Jeg skrek «Jeg vil ikke være her mer!», forteller 16 år gamle Patrick Flinders om hvordan han opplevde det da isbjørnen tok seg inn i teltet til ham og kameratene på Svalbard.

16-åringen fra Jersey i England er den første av de overlevende ungdommene som forteller sin historie fra et dramatiske isbjørnangrepet på Svalbard, til avisa Daily mail.

Det var morgenen 5. august at den 250 kilo tunge hannbjørnen gikk til angrep på teltleiren til den britiske organisasjonen BSES på Svalbard.

En drept, fire skadd

De to lederne og 11 deltakerne mellom 16 og 17 år lå fremdeles i teltene sine da bjørnen tok seg inn i teltleiren.

17 år gamle Horatio Chapple ble drept der han lå ved siden av Patrick. I tillegg til Patrick ble 17 år gamle Scott Bennel-Smith og lederne Andy Ruck og Spike Reid alvorlig skadd.

Horatio Chapple

Horatio Chapple ble gravlagt på fredag.

Foto: Jonathan Buckmaster

De 80 ungdommene og lederne dro ut i felten til området ved Von Postbreen, rundt fire mil fra Longyearbyen få dager før angrepet. Ungdommene delte seg i mindre grupper, og dro ut til ulike leirplasser.

Patrick har fremdeles tydelige merker etter det dramatiske angrepet i ansiktet. Røde arr preger både armene og ansiktet hans.

De kutter røde linjer over kinnene, og det ene øyet har blitt deformert i angrepet. Rundt hodet holder 20 metallstifter en flenge lukket.

Blussene gikk ikke av

Leiren til ungdommene ble sikret med snublebluss, men de hadde ikke våken isbjørnvakt. Sysselmannen på Svalbard etterforsker nå hvorfor snubleblussene ikke gikk av som de skulle.

Ingen av blussene rundt leiren gikk av da isbjørnen tok seg inn mellom teltene rundt 07.30 på morgenen.

Flere erfarne eventyrere har i etterkant kritisert BSES for at de kun hadde med et våpen per gruppe, og at de ikke hadde våken vakt.

Teltleir

Teltleiren som ble angrepet 5. august.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

Av Sysselmannen ble BSES orientert om vanlige metoder for å sikre seg mot bjørn. Både snublebluss og våken vakt ble nevnt, men Sysselmannen kommer ikke med klare anbefalinger til reisende.

Tok tak rundt hodet

De tre guttene i teltet skrek ut i det bjørnen kom inn og gikk til angrep. Bjørnen kastet seg først over Horatio, og de to andre guttene trengte seg sammen i den andre enden av teltet.

Så trakk bjørnen seg ut, og Horatio ble liggende helt stille.

Guttene prøvde å ligge stille, men bjørnen kom tilbake inn i teltet. Plutselig hadde bamsen kjevene rundt armen til Patrick. Han gikk løs på bjørnen med nevene i håp om å redde livet.

– Den slapp armen min, og tok i stedet tak rundt hodet mitt. Jeg kunne føle at den knuste skallen min. Jeg hørte at den knakk. Da må Scott ha løpt, for den slapp meg og løp etter ham, sier Patrick.

Ringte etter hjelp

Så hørte han ett skudd, og stemmer som spurte om alle hadde det bra. Han hørte også at en av jentene i leiren fikk tak i en telefon og ringte etter hjelp.

Ungdommene som kom uskadd fra angrepet var alle 16 og 17 år. Legen som var med på ekspedisjonen har etterpå fortalt at førstehjelpen ungdommene utført kan ha reddet livet på de fire skadde.

Skadd isbjørnangrep

En av de skadde fraktes til helikopteret til Sysselmannen.

Foto: Arild Lyssand / Sysselmannen på Svalbard

Patrick forteller at kameraten som ble drept var flink til å oppmuntre de andre, og at han hadde en flott humor.

Han forteller at guttene byttet plasser inne i teltet, og at de to andre like gjerne kunne ligget på stedet der Horatio lå.

Fjernet isbjørntenner

I Tromsø ble Patrick operert, sydd sammen, og har blant annet fått biter av isbjørntenner fjernet fra skallen.

Han har gjennomgått flere operasjoner, og ansiktet er fremdeles så hovent at det gjør vondt å bevege på det.

Han liker ikke at han blir omtalt som en helt etter angrepet.

– Det var ikke bare meg som ble skadd. Jeg slo bjørnen fordi jeg kjempet for livet mitt, ikke fordi jeg ville angripe ham, sier Patrick.

Isbjørnen som angrep leiren ble obdusert etter angrepet. Det kom fram at det var en svært mager bjørn som angrep ungdommene. Den hadde tom magesekk og nesten ikke noe spekklag.

Veterinærinstituttet sine undersøkelser avslørte at bjørnen også hadde svært dårlige tenner, og nok hadde store smerter og problemer med å ta til seg mat. Det kan ha gjort den mer aggressiv.